Prosječni kvocijent inteligencije (IQ) iznosi 100 i ima ga oko 50 posto ukupne populacije. Rezultat iznad 115 ostvaruje manje od 25 posto ukupne populacije. Rezultat iznad 120 je visoko natprosječan i može ga ostvariti svega 10 posto ukupne populacije. IQ od 131 ili viši svrstava osobu u gornju skupinu od dva posto stanovništva, koji tako ispunjavaju uvjet za učlanjenje u udrugu visoko inteligentnih osoba – Mensu.

Prema podatcima s kojima raspolažemo, u svijetu postoji oko 30 članova Mense koji su mlađi od deset godina. Definitivno, jedan od najmlađih članova je Oscar Wrigley koji je s IQ-om većim od 160 u Mensu primljen s dvije godine i pet mjeseci. S četiri mjeseci je izgovarao “mama” i “tata”, a s 18 mjeseci je prepričavao rimsku povijest.

William Potter iz Engleske u Mensu je primljen s tri godine, a prije navršene druge godine je znao abecedu, brojati do 20 i razlikovati boje. U trećoj godini života uspješno je rješavao matematičke zagonetke te učio španjolski i kineski.

A čuči li i u vašem djetetu mali Oscar ili William možete saznati uz pomoć 17 znakova koje je sastavila Mensa. Ovo su odlike iznadprosječno inteligentne djece:

→ imaju izvanredno pamćenje

→ zanimaju ih neobični hobiji

čitaju od najranije dobi

netoleriraju drugu djecu

→ rano “prelaze intelektualne prekretnice

→ postavljaju visoke standarde

osvješteni su o događajima u svijetu

→ većinom su vrlo uspješni u školi

vole pričati

→ vole provoditi vrijeme s odraslima ili sami

→ konstantno postavljaju pitanja

uče s lakoćom

→ izražene glazbene sposobnosti

→ imaju razvijen smisao za humor

→ izmišljaju dodatna pravila u igrama

vole imati kontrolu nad svime što se oko njih događa

ekstroverti ili introverti