Sve mame prolaze kroz razdoblja velikog straha za dobrobit svojih mališana. Briga za dijete je jedan od zadataka svake mame, no postoje metode pomoću kojih si mogu pomoći da se oslobode pretjerane zabrinutosti oko zdravlja i dobrobiti djece.

Kada dijete zakašlja, prezabrinuta mama odmah će posumnjati da je posrijedi gripa ili prehlada ili čak nešto ozbiljnije. Lagana zabrinutost ubrzo može prerasti u veliki strah. Kako su djeca vrlo osjetljiva na raspoloženje mame, ako je mama nervozna i nemirna, svoje će osjećaje prenijeti i na dijete.

Donosimo nekoliko metoda pomoću kojih možete kontrolirati strahove koji dolaze s ulogom primarnog skrbnika za dijete.

1. Razgovarajte sa svojim pedijatrom

Važno je naoružati se informacijama. Umjesto da energiju trošite na brigu oko toga što se događa sa djetetom, nazovite pedijatra i prepričajte mu simptome. Liječnik će znati najbolje procijeniti je li vrijeme za posjet ordinaciji ili se radi o bazazlenim simptomima.

U redu je pitati i zatražiti dodatne informacije, ali izbjegavajte ih tražiti kod doktora Googla tj. na Internetu. Ukoliko ste već uplašeni pa počnete provjeravati simptome na Internetu, najvjerojatnije ćete pronaći nešto što će samo potvrditi vaše strahove. Radije pričajte sa liječnikom.

2. Ostanite u sadašnjem trenutku

Osim ako nemate kristalnu kuglu i znate se njome služiti, ne možete vidjeti što će se dogoditi, pa nemojte ni pokušavati. Kad počnete razmišljati što bi se sve moglo dogoditi, događa se da malo povišenu temperaturu odmah povezujete sa neizlječivom bolešću. Prije stvaranja bilo kakvih zaključaka, kontaktirajte stručnjaka.

3. Budite realni

Počnite razlikovati prestravljeno razmišljanje od mjerljivih činjenica. Pitajte se – “Je li istina to što si govorim?” i na taj način ćete osvijestiti trenutak u kojem preuveličavate.

4. Uzmite odmor

Pronađite neki tihi i mirni kutak u domu te sjednite na pet minuta kako biste se smirili i odmorili. Fokusirajte se na svoje disanje i pokušajte smiriti zbrkane misli. Shvatit ćete da možete preusmjeriti svoje misli i smiriti se bez ičije pomoći.

5. Napravite listu

Ukoliko primjetite da gubite živce, možda ste se koncentrirali samo na jedan negativni element, a ne obraćate pažnju na niz pozitivnih znakova oporavka i zdravlja. Napišite na papir pet znakova koji govore o tome da je vaše dijete sve u svemu zdravo, kao što je primjerice – ima dobar apetit, temperatura mu pada u zadnjih dva sata, ima energije ili dobro spava.

6. Budite spremni

Ukoliko vaše dijete treba pomoć liječnika, raspitajte se točno kakvim će testiranjima biti podvrgnuto i kakvoj vrsti liječenja. Time ćete smiriti svoje misli i unaprijed se pripremiti na sve što će se događati. Nepoznato je uvijek strašnije od stvarnog stanja stvari.

7. Fokusirajte se na poznato

Jedan od načina da se smirite je da se koncentrirate na to da dijetetu osigurate udobnost koja mu je potrebna. Ako idete kod liječnika, uzmite u ordinaciju slikovnice i igračke. Ukoliko ćete se igrati i okružiti poznatim stvarima dok čekate pregled i jedno i drugo bit ćete mirniji i osjećati veću sigurnost.

(JK)