Malo je stvari koje mogu toliko zastrašiti roditelje koji jedu meso, kao odluka i izjava djeteta da želi postati vegetarijanac, osobito ako roditelji nisu upoznati sa vegetarijanstvom i što ono podrazumijeva. Naime, ne radi se samo o načinu prehrane, već o svjetonazoru, koji može imati različita uporišta u stavovima i osjećajima.

Ideja o vegetarijanskoj kuhinji koja se sastoji od velike zdjele kaše i kuhanog povrća još uvijek je stereotip koji postoji kod većine ljudi, kao i mišljenje da vegetarijanska prehrana ne daje dovoljno nutritijenata koje djete u rastu treba kako bi bilo zdravo. Isto tako, generacijama nas industrija preko marketinga uči kako su meso i mlijeko jedne od najvažnijih namirnica za rast djece.

Stoga ne čudi da je reakcija roditelja često: “To je glupost. Kada počneš kupovati i kuhati svoju hranu, jedi što hoćeš, ali dok živiš s nama jesti ćeš što i mi”. Takav pristup može biti učinkovit, ali bolje bi bilo da se prije takvog beskompromisnog odbijanja roditelji educiraju o vegetarijanstvu. Prije svega treba odagnati pučko vjerovanje da obrok nije obrok, ako na tanjuru nema svinjetine.

Možda najčešći razlog zbog kojeg osnovnoškolci ne žele više jesti meso jest taj da više ne žele jesti životinjice koje obožavaju. Dječji um funkcionira na čudesnim razinama i djeca mogu uspostaviti vezu s hranom, odnosno doslovno vidjeti i shvatiti svoj odrezak kao kravicu izrezanu na komadiće. Stoga njihova odluka ne mora biti prolazni hir, već duboko emotivno iskustvo iz povezanosti koje osjećaju prema životinjama.

Naime, od trenutka kad dođu na svijet, djecu učimo o dobru i zlu, pokušavamo im ugraditi osjećaj odgovornosti i poštovanja prema drugim živim bićima, učimo ih o rađanju i umiranju i svemu što dolazi između ta dva trenutka. A kada djeca odluče primjeniti dobro, odgovornost i poštovanje u odluci da neće jesti životinje, onda smo iznenađeni i često im to ne priznajemo.

Vegetarijansko društvo kaže:
Ukoliko odlučite odgajati svoje dijete kao vegetarijanca to je pozitivan korak prema zdravoj i moralno ispravnoj prehrani. Nutricinistička istraživanja su pokazala da vegetarijanska prehrana daje sve nutritijente potrebne za rast i razvoj djeteta. Informirani nutricionisti, liječnici i drugi stručnjaci danas prihvaćaju da je vegetarijastvo zdrava opcija za djecu svih dobi.

Ipak, ove rečenice pisane su više za roditelje koji su i sami vegetarijanci. Oni će znati kako pripremati raznovrsne obroke za svoju djecu, dok roditelji koji jedu meso moraju mnogo toga naučiti. Ukoliko pristanu podržati odluku djeteta da bude vegetarijanac, najvažnije je da se pobrinu da dijete to radi kako treba i da dobiva sve potrebne i dostupne nutritijente. To zahtijeva istraživanje i učenje, na koje treba biti spreman.

To podrazumijeva i nove namirnice u kuhinji, nove obroke i nove načine kuhanja. Roditelji uranjaju u svijet tofua, seitana, soje i drugih žitarica. Isto tako, to znači više povrća, više voća i mliječnih proizvoda, više orašastih plodova, sušenog voća, bobica i mahunarki. Izbor je velik. I na kraju, koliko bi roditelja dalo sve da njihova djeca samovoljno odluče jesti povrće? Budite ponosni ako vaše dijete to želi.

Za ne koji žele znati više:

Vegetarijanski priručnik za početnike
Djeca vegetarijanci
Djeca i vegetarijanstvo