Nema mame na ovome svijetu koja se ne rastopi kada joj njezino dijete donese iz vrtića ili škole neki simpatičan uradak napravljen vlastitim ručicama. Isto tako, nema tih novaca niti poklona koji bi mogli zamijeniti osjećaj koji mama ima kada dobije zagrljaj ili pusu svog djeteta. Na Majčin dan mama zapravo najviše želi upravo to: zagrljaj, pusu te eventualno neku sitnicu, mali znak pažnje koji je napravljen s puno ljubavi. Donosimo šest ideja koje možete iskoristiti kako bi najdražoj mami sami napravili poklon za Majčin dan. Isto tako, ovo su ideje za tate i klince koji žele iznenaditi onu koju najviše vole.

1. Privjesak “Otisak u srcu”
Za ovaj poklon trebat će vam malo bijele FIMO mase za modeliranje, lančić ili ukrasna špagica te okrugla metalna kukica koji će spojiti lančić i privjesak. Cijena za komad FIMO mase od 50-tak grama stajat će vas oko 13 kn, a ostale sitnice sigurno ćete pronaći u kući. FIMO masu dobro razradite i omekšajte prstima, oblikujte je u srce ili neki drugi oblik po želji te utisnite s jedne ili obje strane otiske prsta. Prst premažite crnim markerom ili flomasterom, ali pripazite da se ne razmrlja u FIMO masi. Privjesak za mamu potom stavite u pećnicu i pecite na 130°C oko 20-30 minuta. Kad je pečen i kad se ohladi, spojite ga s lančićem ili ukrasnom špagicom.

2. Teglica
Ako još ne znate, pod hitno se raspitajte koji je mamin omiljeni cvijet, odnosno sobna biljka. Naime, ovaj lijepi poklon pokazat će joj koliko je volite kroz poruku zahvalnosti. Trebat će vam jedna tegla – drvena, staklena, keramička ili glinena te odgovarajuće boje (za staklo, drvo, keramiku ili glinu). Nakon što ste teglu ukrasili maminim omiljenim bojama, na nju napišite i neku lijepu poruku. Ona može biti poput ove na slici: “Hvala ti što mi pomažeš rasti” ili neka koja vam dolazi iz srca. Cijeli poklon možete “podebljati” ukrasom za cvjetne tegle koji ćete zapiknuti u zemljicu. Neka to bude leptirić, srce ili neki drugi ukras koji možete napraviti od papira, nalijepiti na štapić za ražnjiće i zapiknuti u zemlju. Kod izrade ovog poklona, dajte oduška svojoj likovnoj i literarnoj kreativnosti i mašti.


3. Dom je tamo gdje je mama

Ovaj poklon s porukom “Dom je tamo gdje je mama” ima simbolično značenje i poruku, a govori da su mame osobe kojima se uvijek možemo vratiti, kojima se uvijek možemo obratiti, koje će nam uvijek pružati sigurnost, stabilnost i podršku, čak i kada napustimo roditeljski dom. Ovaj poklon može doći u više varijanti: kao ukrasni tanjur, kao uokvirena slika, kao viseća ukrasna pločica za zid i sl. Ukoliko se odlučite na ukrasni tanjur ili pločicu za zid, trebat će vam glina, FIMO masa ili neki drugi materijal koji se može oblikovati, bojiti i sušiti. Na crtež možete prenijeti vlastiti doživljaj mame i ispisati poruku iz naslova ili neku iz srca. Druga varijanta je da te emocije i poruku pretočite u crtež na papiru te ga uokvirite nekim lijepim okvirićem. Oni vješti s iglom i ukrasnim koncima, istu stvar mogu izvesti koncima na jastučiću posebno napravljenom za mamu.

4. Cvjetić za mamu
Ovaj poklon idealan je za klince i lako ga je napraviti. Dovoljno je da nacrtaju stabljike i listove i potom umjesto cvjetova stave otiske svojih malih vrijednih ručica. Umjesto da nacrtaju stabljike i listove, klinci ih mogu napraviti pomoću kolaža ili neke druge likovne tehnike. Druga varijanta ovog poklona je da se za mamu kupi bijela pamučna majica te pomoću boja za tkanine cvjetići s otiscima naprave kao print na majici. Mama će je sigurno s ponosom nositi.

5. Ogrlica
Malo žice za izradu nakita i malo trakica od kože sve je što vam treba za ovaj forica poklon. Ono što je važno za njegovu izradu je da riječ “mama” koju ćete oblikovati pomoću žice bude u jednom komadu. Umjesto “mama” možete od žice ispisati neke druge riječi, ali pripazite da ih možete oblikovati pomoću žice u jednom komadu. Ovaj poklon može biti u obliku ogrlice ili narukvice, te zahtijeva malo više spretnosti s prstićima.

6. Mamina kutijica
U raznim trgovinama mogu se kupiti prilično povoljne drvene kutijice koje će dobro poslužiti za ovaj poklon. Umjesto drvene kutijice, poslužiti može i ona od debljeg kartona ili metala. Osim kutijice trebat će vam isprintane obiteljske fotografije kojima ćete obložiti kutijicu s vanjske strane. Idealno je da su fotografije crno bijele, jer će i sama kutijica izgledati ljepše, a otvorit će i mogućnost da je dodatno ukrasite s nekim decentim, sitnim detaljima u boji. S unutrašnje strane kutije na poklopcu ili na njezinu dnu, možete upisati (ugravirati) datum i neku lijepu poruku za najdražu mamu.

Sretno i pošaljite nam fotkice svojih poklona!

Ideje od prošle godine potražite OVDJE!