Mamu volimo svaki dan cijeli život i ne možemo je zaboraviti i prestati voljeti čak i kada više nije s nama. Stoga je lijepo što barem jedan dan u godini možemo našim dragim majčicama odati počast, zahvaliti im na svemu što nam pružaju i pokloniti im pažnju koju zaslužuju. Većini mama nije stalo do poklona i većina će reći “nemoj mi ništa kupovati, samo me zagrli i budi tu”. Ove godine Majčin dan slavimo u nedjelju 12. svibnja, a mi tatama i klincima donosimo nekoliko prijedloga da razvesele najdražu mamu na njezin dan.

Manje jutarnjeg stresa za mamu i doručak u krevet

Majčin dan neka bude poseban za cijelu obitelj. Obzirom da je nedjelja, tata i klinci mogu se ujutro ranije probuditi i dragoj mami napraviti slasni doručak u krevet. Na veliki pladanj stavite mirišljave tople kroasane, šalicu kave, čašu svježe ocijeđenog soka, posudicu jagoda i jednu lijepu ružu ili njezin omiljeni cvijet. Mamu probudite poljupcem, svi se potrpajte na bračni krevet, čavrljajte, smijte se i uživate u zajedničkom jutru. Naravno, na Majčin dan tate su ti koji će se pobrinuti da djeca obave jutarnju higijenu, pospreme krevete, obuku se i doručkuju. Cilj je mamu osloboditi stresa koji jutra ponekad donose. Alternativa je i unaprijed napraviti plan i odrediti tko je zadužen za koji zadatak.
I nakon Majčinog dana, mami možete olakšati jutarnji stres na način da od toga napravite igru. Svaki dan, netko će biti “kapetan” koji brine da su svi oprali zubiće, da su školske torbe ili vrtički ruksaci spakirani, da se postavi stol, da se servira doručak i slično. Osim što će biti manje posla za mamu, djecu na taj način kroz igru učimo odgovornosti i kako da si sami organiziraju zaduženja.

Manje prepiranja, vike i tužakanja

Neke studije su pokazale da se djeca starosti od 3 do 7 godina u prosjeku svađaju 3,5 puta u sat vremena, odnosno ukupno 10 minuta u sat vremena. Tata je uoči Majčina dana zadužen za dogovor s mališanima, da na njezin dan, taj jedan jedini dan, nećemo zamarati mamu svojim prepirkama, niti se tužakati.
Kako bi se ova situacija produžila i nakon Majčina dana, tata može naučiti djecu tzv. “metodu pregovaranja”. Kada se djeca posvađaju, treba ih fizički razdvojiti da se smire i ohlade. Nakon što se smire, svako dijete treba pitati da ponudi tri rješenja. Naravno, svako će se dijete rukama i nogama zalagati za svoju ideju kako bi se spor trebao riješiti, ali roditelj pregovarač znat će im pomoći da nađu srednje rješenje.

Odbacite brige barem na jedan dan

Ovdje je u pitanju jedan začarani krug veselja. Naime, svaka mama želi prije svega da njezina djeca budu bezbrižna, sretna, zadovoljna i ispunjena. Ako su djeca sretna, sretna je mama, a ako je sretna mama, sretni su i tata i djeca. Na Majčin dan, pokušajte mami pokloniti upravo to – bezbrižnost i opuštenu atmosferu, bez obzira kakve brige vas nekih drugih dana tištile.
Za jedan veseli i ispunjeni dan ne treba vam puno novca. Možete ga provesti u igranju nogometa, u pečenju kolača, odlaskom u neko izletište gdje možete organizirati piknik ili pak u obiteljskom bicikliranju.
Cilj je otrgnuti mamu od svakodnevnih misli i briga te je vratiti u šašavo djetinjstvo. Recept za to je: natjerajte mamu da se igra.

Slušajte je, ali stvarno slušajte

I tijekom Majčina dana, ali i svakog drugog dana, pokušajte slušati što mama govori. Ali doista slušati. Ako se ima potrebe na nešto požaliti, recite joj “pokušavam i želim shvatiti kako ti je”. Ako ima potrebu ispričati neku zgodu, budite strpljivi i saslušajte do kraja, postavite pitanja i komentirajte.
Naime, biti mama, a posebno zaposlena mama, težak je posao i neke nakupljene emocije potrebno je verbalizirati i žena ih jednostavno ima potrebe izreći. Na njezin dan, Majčin dan, pustite je da priča do mile volje i sudjelujte. Dajte joj do znanja da ono što govori za vas itekako ima smisla i važnost.

Mali dar kao znak pažnje

Svaki par i svaka obitelj ima svoje specifične rituale, uspomene, simbole i navike koje ih čine cjelinom. Ako se odlučite za neku sitnicu iza koje stoji vaša priča ili sadržaj koji joj je važan, mami će to značiti puno više od bilo kojeg skupocjenog parfema. Na primjer, napravite joj zajedno okvir za fotografiju ukrašen školjkicama koje ste prošlog ljeta zajedno nabrali na plaži. Napravite joj privjesak za ključeve od drva na kojem će biti otisci vaših prstiju. Snimite joj mobitelom smiješnu video čestitku. Napravite joj zajedničku fotkicu koju će moći staviti u novčanik i uvijek vas nositi sa sobom. Nabavite joj recept za kojim već mjesecima traga.
Još neke ideje za osobni poklon pronađite ovdje.

Začinite večer spojem

Osobito ako to dugo niste napravili, organizirajte spojak sa svojom suprugom ili partnericom. Čak i ako imate puno djece, godinama ste zajedno i zaboravili ste kako se uopće ponašati na spoju, pokušajte isplanirati romantičnu večer sa svojom dragom. Kad djecu spremite spavati, posvetite se jedno drugom. Sve što vam treba je jedna svijeća, čaša vina, kockice sira ili neka druga usputna grickalica i stvari će spontano krenuti svojim tokom.

Želimo vam veselu i sretnu nedjelju, punu zagrljaja, poljubaca i osmijeha. Život se sastoji od malih stvari i trenutaka, a neka ovogodišnji Majčin dan bude prepun onih koji se pamte cijeli život.