Svađe i konflikti među djecom ponekad roditelje znaju izluditi. Pogotovo, kada znaju da će se ta ista djeca nakon samo pet minuta grliti i ljubiti kao da se ništa nije dogodilo. Nezahvalno je u dječjim svađama glumiti suca i presuditi “ratu među djecom.” Međutim, ponekad vrag uzme šalu i roditelj jednostavno mora preuzeti tu nezahvalnu ulogu i stati na kraj sitnim dječjim svađama kojih se na kraju dana i tako više nitko neće sjećati.

Tjeranje u kut, vikanje ili držanje prodika zaboravite i zamijenite ih efikasnijom metodom koja će sigurno uroditi plodom, a svidjet će se i vama i djeci. Pokažite mališanima da se konflikti mogu rješavati i – igrom. Evo i nekoliko primjera za to koje smo pronašli u savjetniku za roditelje “55 savjeta… kad se djeca svađaju” autora Martina Stiefenhofera.

Lopta bijesa

Na velikom listu papira svako dijete nacrta ili napiše što ga kod drugoga živcira. Od oba lista papira smota se čvrsta lopta. Ova lopta može se bacati bez da se išta slomi. Svatko smije baciti loptu jedanput, u zid, po stepenicama ili vrtu. Prilikom bacanja se može još jednom glasno uzviknuti što nam na drugome smeta.

Stolice za svađanje

Za vrijeme svađe možete braću i sestre razdvojiti na dva mjesta za svađanje. To su dvije stolice između kojih je razmak od tri do pet metara. Svako dijete sjedne ili stane na jednu stolicu i tako označi svoj položaj. Tada s protivnikom izmjenjuje argumente. Za vrijeme svađe ne smije napustiti mjesto. Kako svađa popušta, protivnici smiju primicati stolice.

Rat balonima

U slučaju svađe uvijek trebaju biti spremni baloni i vodootporni flomasteri. Umjesto urlanjem ili obračunom šakama, svađa se može izvesti i ratom balonima. Svatko napuše jedan balon i čvrsto ga zaveže. Zatim se na taj balon nacrta što je moguće bjesnije i zastrašujuće lice. Zatim baloni krenu jedan na drugoga. Svaki protivnik čvrsto drži svoj balon za uzicu i trlja ga o drugi balon. Sigurno će nekoliko balona i puknuti dok se protivnici opet ne počnu podnositi.

Okršaj u znaku vage

Ohrabrite svoju djecu da prepirku pretvore u okršaj u znaku vage, pri čemu u protivnici u svakoj ruci drže žlicu. Na jednoj žlici nalaze se gumb, orah, tvrdo kuhano jaje ili nešto slično. Drugom žlicom vodi se borba. Protivnici stanu jedan nasuprot drugome i bore se praznom žlicom, pri čemu predmet koji se nalazi u drugoj žlici ne smije pasti na pod. Nakon nekoliko krugova svađa nestaje i protivnici se umire.

Skinuti čarape

Kod ove akcijske igre radi se o tome da oba protivnika, a možda i druge sestre, braća ili prijatelji koji su tada prisutni, izuju cipele i na jednu nogu obuku debelu vunenu čarapu. Na tepihu ili velikom prostiraču svaki pokušava protivniku skinuti čarapu s noge. Pritom je dozvoljeno sve što ne boli: stiskanje ili vučenje, ali ne štipanje ili grebanje. Onaj kome je čarapa skinuta smije se odmoriti.

Dječje svađe: Kada roditelji trebaju intervenirati i kako?