Časopis Forbes objavio je priču o tome kako djeci objasniti financijsku krizu o kojoj čitaju i čuju, možda i osjećaju u vašem domu, a koja kod njih može uzrokovati uznemirenost i strah.

Djeca osnovnoškolske i srednjoškolske dobi svakako će se susresti s problemima uzrokovanim krizom na financijskom tržištu, osobito ako jedan od roditelja, susjedi ili rođak ostanu bez posla. Čak će i oni najmlađi doći u situaciju da se zanimaju za probleme o kojima su nešto načuli. Ako ne prije, to će se sigurno dogoditi kada im uskratite kupovinu omiljene igračke za blagdanskih dana.

Jednostavni odgovori ključ su za uspješno smirivanje djece i otklanjanje strahova, smatraju dječji psiholozi i stručnjaci. Važno je informacije uskladiti s dobi djeteta. Čak ni odrasli u potpunosti ne razumiju kompleksnost i svoju ulogu u financijskom tržišnom funkcioniranju, pa nema potrebe da to pokušaju objasniti, primjerice, 10-godišnjacima. Ipak, odrasli mogu objasniti mališanima važnost kućnog budžeta i njegovog racionalnog i planskog trošenja. “Mala djeca mogu shvatiti da se mora pripaziti na kućne trškove i potrošnju”, izjavio je Gary Foreman, bivši financijski stručnjak koji trenutno uređuje internetsku stranicu stretcher.com, koja se bavi savjetima o štednji.

Najgora stvar koju možete napraviti je pokušati uljepšati ili zatajiti teška vremena u vašim kućnim financijama, smatra Catherine Solheim, profesorica kolegija sciologija obitelji na University of Minnesota. Čak i sasvim mala djeca mogu osjetiti napetosti u domu. Ukoliko im se informacija o otkazu ili nedostatku novca taji, djeca će zamišljati najgore situacije. “Roditelji bi trebali biti zaštitnički i smireni kad govore o financijskim problemima”, kaže Catherine Solheim. “Trebali bi reći, izgubit ćemo nešto i moramo štediti, ali im ponuditi i utjehu”.

Pogrešno je davati suprotstavljene i nejasne informacije. “Važno je da su naša djela usklađena s našim tvrdnjama”, naglašava Gary Foreman. “Ukoliko kažete da štedite na poklonima, a potom potrošite malo bogatstvo na ukrase, djeca će ostati zbunjena i neće razumijeti”.

Financijska kriza nije jedna od onih tema koju možete usput spomenuti tijekom večere, brzo objasniti i ostaviti je iza sebe. Vjerojatnije će to biti stalni tok pitanja i odgovora, doticanje raznih tema i povremeno smirivanje strahova. Neki će možda iskoristiti priliku da djecu nauče i važne odgojne lekcije. Foreman kaže da je vraćanje osnovama najbolji temelj za razgovor u teškim novčanim situacijama. Djeca nauče razlikovati želju i potrebu. Isto tako oni mogu razlikovati stvarnost od onog što vide na TV-u. Shvatit ćei da ovih blagdana trošite manje, ali to ne znači da će blagdani biti manje veseli.

Forbes donosi 5 važnih pravila prilikom razgovora s djecom o financijama i krizi u kućnom budžetu.
1. Informacije prilagodite dobi djeteta
Očito je da s 5-godišnjakom nećete na isti način pričati o tome da je tata ostao bez posla kao s 15-godišnjakom. Petogodišnjak će možda samo trebati utjehu i tražiti da ga se uvjeri kako će sve biti u redu, dok bi 15-godišnjak mogao imati niz pitanja – što, kako i zašto se to dogodilo te što ćete dalje?

2. Izbjegavajte tajenje problema
Čak i male bebe mogu osjetiti napetost u obitelji. Biti izravan i iskren najbolji je pristup tijekom razgovora. Uljepšavanje također neće pomoći. Jednostavno treba djeci objasniti da se u domu smanjuje trošenje i da vaša obitelj nije jedina koja prolazi kroz financijsku krizu.

3. Budite kreativni
Manje trošenje novca na materijalne stvari ne znači da život mora postati dosadan, kažu stručnjaci. Ugasite televizor, čitajte knjigu ili upalite muziku. Igrajte društvenu igru. Ne osjećajte krivicu što djeci niste omogućili hrpu poklona za blagdane. Djeca nemaju velika očekivanja, već mi smatramo da ih samo igračka uveseljava. Provedeno vrijeme s djecom, jednako im puno znači.

4. Uključite ih u plan o štednji
Davanje džeparca djecu uči odgovornosti i navikama štednje. Pokušajte ih naučiti da polovicu dobivenog džeparca štede, a dio stavljaju sa strane za humanitarne svrhe. Naučit će doista vrijednu i plemenitu lekciju.

5. Kontrolirajte njihova očekivanja
Vrijeme smanjene kupovne moći dobra je prilika da djecu naučite da ne mogu uvijek dobiti on što požele, samo zato jer to žele. Na taj ih način odgajate i pripremate na budućnost kada će i sami morati racionalno raspolagati prihodima.

Izvor: Liz Moyer, Forbes on-line