Čak i ako je dijete fizički naša preslika, ono nije naš klon i s vremenom postajemo svijesni koliko se ono od nas razlikuje. Djeca se međusobno razlikuju unutar obitelji, bez obzira jesu li biološka braća ili ne. Posebnost svakog djeteta doprinosi “osobnosti” obitelji, njezin je potencijalni dar ili pak prepreka, ovisno o tome na koji se način ta posebnost prihvaća unutar obitelji i okoline u kojoj živi.

Razlog velikog broja sukoba u obiteljima leži u očekivanjima roditelja da će njihovo dijete biti poput njih. Jeste li spremni odustati od potencijalnih borbi za moć i frustracija zbog sličnosti ili različitosti?

Donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da počnete cijeniti posebnost koju dijete posjeduje.

1. Nemojte dijete uspoređivati ni s kim, uključujući sebe, njegovu braću, sestre, susjede ili njegove vršnjake.
2. Prihvatite činjenicu da bi se djetetu mogle sviđati mnoge stvari koje se vama ne sviđaju i da bi dijete moglo mrziti stvari koje vi cijenite i volite. Zapamtite da te male razlike u ukusima čine svako ljudsko biće posebnim.
3. Napravite popis djetetovih talenata, interesa i najboljih odabira jer će vam to pomoći da prebacite fokus na stvari koje uistinu poštujete kod svog mališana.
4. Odbacite bilo kakav plan o tome što će vaše dijete biti ili postati. Prihvatite svoju djecu kako bi mogli postati ono što jesu ili što oni misle da bi trebati postati.
5. Ispitajte svoje prijedloge ili primjedbe na djetetov izgled, interese, sklonosti i ciljeve. Koliko vam je važno da dijete izgleda ili se ponaša na određen način kako bi se vi osjećali kompetentni kao roditelj ili potvrđeni kao osoba? Zašto bi se ikome ispričavali ili opravdavali zbog odabira i odluka koje vaše dijete napravi? Fraza “moraš” govori više o nama, nego o njihovom odabiru i željama.
6. Potičite pokušaje svog djeteta da istraži svoj identitet, iako će vam se ponekad čini da to istraživanje ide u nekim čudnim smjerovima. Pružite mu sigurnost i pomozite da razmisli o posljedicama svojih odluka.
7. Prestanite se brinuti o tome što susjedi ili rodbina misli ili govori.
8. Podržite i potaknite pojedinačne interese djeteta. Poštujte činjenicu da djeca mogu izgubiti interes ili promijeniti mišljenje tijekom istraživanja različitih stvari.
9. Dozvolite djetetu da samo obabere vlastitu odjeću. Ako imate malu djecu koja teže donose odluke, ograničite im izbor između “jedne od 2 ili 3 veste” umjesto “bilo koja majica u ovoj ladici”, jer mu time pomažete da razvije vještinu samostalnog odlučivanja.

Naša djeca trebaju i zaslužuju ljubav, prihvaćanje i poštivanje bez obzira na to što učinili sa svojom kosom, s kim se družili ili izlazili, čime se bavili kad odrastu. Stoga im treba dopustiti da zadovolje svoje potrebe na pozitivan, zdrav i konstruktivan način, a ujedno cijeniti posebnost svakog mališana.