“Ali ja sam danas htio pobijediti, nije pošteno! Tata, ja sam se trudio i danas sam želio pokazati da sam najbolji!” – ovo je samo jedan u moru primjera koji pokazuje kako djeca doživljavaju neuspjeh. Ruku na srce, gubiti ne voli nitko, ni odrasli ni djeca. Međutim, iskustva su pokazala da se najmlađima neuspjeh može učiniti još gorim nego što zaista jest, jer ga djeca percipiraju drugačije nego mi odrasli. Stoga ne iznenađuje da se ponekad zbog neuspjeha ili gubitka u igri “bore” s tugom ili frustracijom.

Tuga zbog neuspjeha i gubitka u igri

Intenzitet i trajanje njihove emocije ovisi o tome koliko im je bilo nešto važno, temperamentu djeteta te perfekcionizmu. Neka djeca, npr. treće mjesto na nekom sportskom natjecanju doživljavaju vrlo intenzivno i tragično. Katkad i ne dovrše sudjelovanje u igri do kraja nego odustanu kad procjene da bi mogli izgubiti, a kod neke se čak javlja otpor na bilo koju novu igru, natjecanje ili zadatak zbog straha od toga da će možda izgubiti. Koliko su djeca zapravo paralizirana strahom da će izgubiti? Očito dovoljno, jer tuga koja se može pojaviti zbog neuspjeha nekad je pojačana i drugim neugodnim osjećajima poput osjećaja razočarenja, krivnje, srama itd.

Kako pomoći djetetu?

Niti jedan roditelj ne želi biti svjedokom djetetovog neuspjeha, stoga nerijetko pokušavaju dijete držati dalje od situacija u kojima postoji rizik od neuspjeha. Međutim, to nije dobar put jer je za dijete važno da shvati da svatko u životu, i odrasli i djeca, prije ili kasnije dožive neuspjeh. Stoga, kada dijete doživi neuspjeh reći mu da se s pravom osjeća loše nije ispravno jer mu se na taj način pojačava osjećaj krivnje i srama. Ono što treba je jednostavno mu “dozvoliti” da se osjeća tužno. Dajte mu do znanja da vam je jasno kako mu je teško i da je potpuno normalno da se tako osjeća. Budite puni suosjećanja i razumijevanja. Pokažite djetetu da vidite da je tužno jer je izgubilo i verbalizirajte djetetu otkuda tuga. Recite mu: “Znam da ti je bilo baš važno pobijediti. Danas je pobijedio netko drugi i tužan si što ti nisi pobijedio.”

Ako na život gledamo kao na jednu veliku društvenu igru, najzanimljiviji i truda vrijedni potezi češće završe neuspješno nego uspješno, ali svaki neuspjeh predstavlja veliko iskustvo i uči nas idućim potezima. Kako biste spriječili djetetov osjećaj tuge, manje vrijednosti i niskog samopouzdanja važno je da u djetinjstvu naučite svoju djecu da uz uspjeh, koji nas uvijek veseli, postoji i neuspjeh koji je također sastavni dio života.

Slikovnica o neuspjehu 

U tome vam može pomoći i slikovnica “Ježić je tužan jer nije pobijedio u igri” koja se bavi osjećajem tuge zbog neuspjeha u zadanome pothvatu ili aktivnosti. U slikovnici djeca kroz jednostavnu priču i likove mogu prepoznati vlastitu situaciju i emociju tuge koja se zbog nje javlja. U njoj možete potražiti i vrlo koristan dodatak sa savjetima za roditelje koji će vam pomoći da bolje razumijete ponašanje svojega djeteta, zadovoljite njegovu emocionalnu potrebu koja stoji iza tuge te da mu pomognete naučiti regulirati taj negativan osjećaj. Autorice slikovnice su mag. psihologije, certificirana terapeutkinja igrom Tatjana Gjurković i mag. psihologije, praktičarka terapije igrom Tea Knežević, a namijenjena je za klince od druge do šeste godine života.