U odgoju djeteta roditelj često polazi od sebe i svojih želja, a ne od djeteta i njegovih potreba, osjećaja, sposobnosti, mogućnosti. Razmislite, prihvaćate li svoje dijete sa svim njegovim vrlinama i manama, jeste li možda prezahtjevni, prestrogi ili pak pretjerano popustljivi ili nedosljedni?

Ako se dogodi da je vaše dijete na ovaj ili onaj način “neuspješnije, sporije u svladavanju određenih vještina” od ostalih, to uopće ne mora značiti da je nesposobnije, gluplje ili ljenje od druge djece. To samo može značiti da je nesigurno, da se boji i da mu treba malo podrške i poticaja. Evo nekih sugestija kako da pomognete djetetu da postigne ono što (i vi) očekuje(te):

Gradite samopoštovanje

Od malih nogu gradite kod djeteta osjećaj samopoštovanja, pokazujući mu (kad god uhvatite priliku) da vrijedi. Ako dijete ima pozitivno mišljenje o sebi, bit će spremnije za svladavanje svih životnih situacija s kojima će se suočavati.

Ne pretjerujete sa zahtjevima i obvezama

Umjesto da kritizirate negativne i loše pokušaje ili sklonosti, potičite one dobre i pozitivne. Nemojte dijete opterećivati s previše zahtjeva ili obaveza i pronađite zlatnu sredinu. Previše zadataka koje dijete ne uspijeva odraditi, može stvoriti stres zbog kojeg može postati neuspješno.

Ne pomažite “previše”

Nemojte “previše” pomagati djetetu jer ono nikad neće steći sigurnost u sebe. Isto tako, nemojte ga ni pustiti da se previše “muči” samo. Idealno bi bilo kad bi pronašli ravnotežu između početne inicijative u kojoj djetetu pomognete, a zatim ga pustite da stvar samo dovede do kraja.

Dozirajte zahtjeve i očekivanja

Postavite realne standarde očekivanja za vaše dijete, ali nikako previsoke. Ako postavite standarde veće od onih koje dijete uistinu može doseći, ono može imati osjećaj da nikada ni u čemu neće biti dovoljno dobro. Zahtjeve i očekivanja povećavajte postupno.

Pravilan omjer nagrada i kazni

Nagrade i kazne koristite u omjeru 5 nagrada naspram jedne kazne. U kategoriju nagrada može spadati: pohvala, topao osmijeh, ohrabrenje, a  u kategoriju kazna: prijekor, kritika, ravnodušnost, mrštenje. Nekoliko dana si uzmite za zapisivanje svih pohvala i kazni koje ste uputili djetetu. Ako se pokaže da ste na jednu kaznu dali manje od pet pohvala, možda je vrijeme da promijenite način odgoja djeteta. Nastavite li po istom, dijete bi moglo steći dojam da nikad ne može udovoljiti vašim očekivanjima.

Ne pretjerujte

Ne pretjerujte s pohvalama djeteta. Vrlo lako dijete može smatrati da je sve osim pohvale neuspjeh. Djetetu je više potrebno da ga vidimo i čujemo nego da ga hvalimo.

Ne postoji recept kako biti savršen roditelj, no vašem djetetu to nije ni potrebno. Dijete treba roditelja koji ga voli, vodi, odlučuje i preuzima odgovornost za dijete, kao što i dijete preuzima odgovornost za situacije kojima je doraslo. Kako ćemo znati jesmo li dobri roditelji? Ako dijete nema bitnih problema u svom razvoju i odrastanju.

Savjeti zlata vrijedni: Kako biti sretan roditelj i imati sretno dijete?