Živimo u društvu koje je još uvijek u svojoj većini patrijarhalno. Na muškarcu je da osigura dom, novac i karijeru, a to može imati negativne posljedice na njegove socijalne odnose – posebice one roditeljske.

Američka istraživanja pokazuju da muškarci sve više traže stručnu pomoć zbog poteškoća u odnosima s ljudima koje vole. Svojoj djeci žele sreću i uspjeh, ali im često nedostaju vještine i sposobnosti da im pomognu ostvariti ovaj cilj.

Oni žele provesti više vremena sa svojom djecom i sudjelovati u njihovu odgoju, ali su često emocionalno preopterećeni dok pokušavaju uskladiti posao, brak i ostale obiteljske potrebe. Sljedeće smjernice mogu pomoći očevima prevladati ograničenja tradicionalnog muškog društva i uputiti ih kako lakše ploviti putevima modernog očinstva.

  1. Budite emocionalno dostupni, ali i ranjivi

Očevi imaju tradicionalno definiranu ulogu davatelja i zaštitnika. Kao tata, bilo bi dobro da se uključite u roditeljske aktivnosti već danas. Tako ćete upoznati svoju djecu „od glave do pete“. Vjerojatno će vam trebati potpora supruge, ali i prijatelja da ostanete otvoreni i da možete odgovarati na emocionalne zahtjeve roditeljstva. A to će omogućiti djeci da se osjećaju povezani s vama, ali i dati im do znanja da vam se mogu otvoriti.

  1. Slušajte i suosjećajte

Muškarci često smatraju da bi njihova uloga trebala biti pružanje savjeta i mudrosti. To je odlično kada situacija zahtjeva, ali roditeljstvo često zahtjeva slušanje bez odgovora. Empatija je komunikacijska vještina koja uključuje neposredno uživljavanje u emocionalna stanja, mišljenja i ponašanje drugih ljudi. Osobina je to koja krasi velike ljude, a vi ju sa svojim djetetom možete početi razvijati dok ono još i ne govori. Prečesto očevi brkaju slušanje s pasivnošću i zato ne uspijevaju izgraditi jaku vezu sa svojom djecom.

  1. Pokažite djeci svoju ljubav

Društvo svojim savjetima zbunjuje očeve. Ovo je posebno vidljivo kada je riječ o sinovima i to zbog pogrešne ideje da jasno izražena očinska ljubav potiče slabost karaktera kod dječaka. Međutim, psiholozi su utvrdili da je problem dječaka s agresijom i nedostatkom samokontrole izazvan neadekvatnim očinskim pristupom, a ne razinom hormona kojima se to pripisuje. Očevi, u redu je grliti i ljubiti svoju djecu koliko god to želite – pokažite im jasno i glasno da ih volite.

  1. Naučite prepustiti kontrolu

Ako ste dobro odradili svoj posao roditelja, vaša će djeca na kraju biti sposobna napustiti vaš dom i živjeti sama. To se ne događa odjednom, čak se i nakon fakulteta mnoga djeca vraćaju roditeljima dok rade na vlastitom osamostaljivanju. Budući da je kontrola tako velik dio muškog ponašanja, mnogi očevi imaju problem s prepuštanjem kontrole i povjerenjem u dijete da ono može samo učiniti neke velike korake. Čak i kada vam djeca odrastu i odsele se, i dalje možete imati mentorsku ulogu u njihovim životima. Iako su odrasli, i dalje su vaša djeca i cijenit će ako se postavite kao brižan otac koji želi znati više o njihovim životima, ali i podijeliti svoje osjećaje. Ovakva vrsta odnosa s vremenom donosi zrelo prijateljstvo roditelja i djece.

  1. I naposljetku, poštujte svoju suprugu

Ne zaboravite da je očinstvo dio suradnje supružnika. Žene već generacijama nose fizički i emocionalni teret roditeljstva i ne dobivaju zasluženo poštovanje za sav napor koji su učinile. Dok razvijate svoj identitet oca, ne zaboravite poštivati svoju suprugu. Čineći to, djeci ćete usaditi najdublje temelje ravnopravnosti spolova, a oni će to upijati i cijeniti taj stav poštovanja što će ih razviti u zdrave odrasle osobe.