Sa svih strana bombardirani smo tužnim statistikama koje pokazuju da međuvršnjačko nasilje rapidno raste. Bez obzira na to u kojem gradu, državi ili kontinentu živjeli, bez obzira na spol, vjeru, boju kože. Nasilje je svuda oko nas, a zlu koje okružuje i našu djecu, čini se, ne nazire se kraj. Na pitanje kako ga iskorijeniti i kako mu zauvijek reći zbogom, prema svemu sudeći još uvijek nemamo potpuni odgovor.

Stop nasilju

U priči o međuvršnjačkom nasilju silom prilika našao se i otac Bryan Thornhill iz Cave Springa u Virginiji čije je dijete  zlostavljalo kolege u školskom busu. Ovaj 33-godišnji otac nasilju je odlučio reći stop – na svoj jedinstven način.

Desetogodišnjem dječaku je zbog ružnog ponašanja, škola uskratila prijevoz na tri dana, pa je otac odlučio da na nastavu ide pješke, točnije trčeći s ruksakom na leđima i po kiši.

Ovako se prakticira roditeljstvo. Ne morate dijete ubiti, ne morate ga tući, ali ga podučite lekciji kada nešto zabrlja. Eto vam i zdravoga primjera kako. Neka vježba. Današnji klinci ionako samo vise uz igraće konzole, rekao je tata Bryan.

Thornhill se za svojim sinom u automobilu vozio gotovo dva kilometra bez imalo grižnje savjesti.

U zadnje je vrijeme njegovo ponašanje u školi bilo izvan svake kontrole. Otkako smo krenuli s istrčavanjem, profesori su primijetili da se primirio i dojavili mi da više ne upada u nevolje, objasnio je Thornhill.

Amerikanac je svim roditeljima poručio da uče svoju djecu, da ne budu s njima prijatelji, već roditelji jer je to ono što im najviše treba. Video je u nekoliko dana postao hit na Facebooku s više od milijun i pol pregleda.

U međuvremenu, Thornhill je za Washington Post izjavio da njegov sin ima dijagnosticiran ADHD, ali da će se svim snagama boriti da ga poremećaj ne obilježi i ograniči.

Dijete mora preuzeti odgovornost za svoje postupke. Ne možemo naše nedostatke koristiti kao ispriku. Moramo naći način kako se s njima nositi i krenuti dalje, poručio je tata Bryan.

VIDEO možete pogledati OVDJE.

[PROČITAJTE JOŠ: Studija: Djeca žrtve međuvršnjačkog zlostavljanja češće razmišljaju i pokušavaju počiniti suicid]