Da ste imali te sreće roditi se u Švedskoj, život vaše obitelji, odnosno vaše djece bio bi možda najbliže idealu koji se trude postići sve razvijene zemlje. Za početak, Švedska zbog svoje medicinsko-tehnološke razvijenosti i ulaganja u zdravstveno-socijalnu skrb ima najmanju stopu smrtnosti novorođenčadi na svijetu.

Ukoliko rađate u jednom od švedskih rodilišta, osim ugodne atmosfere, uz vas će biti cijeli tim stručnjaka za slučaj da nešto pođe po krivom bez obzira što ste trudnoću prošli bez ikakvih komplikacija. Švedska je općenita najsigurnije mjesto na svijetu za roditi se, jer je smrtnost djece mlađe od 5 godina u toj zemlji – 3 na 1000. Za usporedbu, u Hrvatskoj i Velikoj Britaniji ta brojka iznosi 6 na 1000 djece. Najvišu stopu smrtnosti djece ima Sierra Leone i to 270 umrlih na 1000 djece.

Humani porođaji imaju utjecaj i na to da u Švedskoj umire 1 na 17.400 majki pri porodu, u Velikoj Britaniji umire 1 na 8.200, a u Sierra Leoneu čak 1 na 8. Ukoliko se beba u Švedskoj rodi prerano, smješta se na neonatalni odjel gdje o svakoj bebi brinu dva liječnika. No, to nije sve. Osim bebe, u bolnici ostaju oba roditelja kojima je osiguran smještaj, a otac dobiva plaćeno bolovanje jer je njegovo dijete bolesno.

Ukoliko se tijekom odrastanja mališan u Švedskoj ozbiljno razboli, ima najveće šanse da preživi, jer Švedska ima najuređeniji zdravstveni sustav u Europi. U toj zemlji ima 320 liječnika na 100.000 stanovnika, u Velikoj Britaniji 230 liječnika u Sierra Leoneu svega 2 liječnika. Podaci iz 2008. govore da u Hrvatskoj dolazi 227 liječnika na 100.000 stanovnika.

Liberalna zemlja mladog stanovništva

U Švedskoj živi oko 9 milijuna stanovnika od čega je oko 2 milijuna mlađe od 18 godina. Oko 53% žena i 61% muškaraca mlađih od 35 godina je neudato, odnosno neoženjeno, jer zakoni svaku zajednicu dvoje ljudi tretiraju isto kao i brak sa svim pravima iz obiteljskog zakona. Većina djece u Švedskoj rođena je u takvim izvanbračnim zajednicama, no uživaju punu zaštitu svojih prava od strane države. Prosječna obitelj ima 1-2 djece. Švedska ima i najveći broj usvojene djece iz svih krajeva svijeta, te je i po tome na samom vrhu u Europi.

Kako se švedsko društvo odnosi prema svojoj djeci?

Švedska ima, kako smo spomenuli, vrhunsku prenatalnu i neonatalnu njegu novorođenčadi. Gotovo 100% poroda odvija se u bolnicama i rađanje izvan bolnice nikako se ne ohrabruje. Medicinsko osoblje je profesionalno, a rodilišta i bolnice prostrane i opremljene. No, nije sve u osoblju i zgradama, već ima veze i s time kako se društvo odnosi prema svojoj djeci, očevima i majkama te njihovim pravima, a odnosi se na način da su oni apsolutni prioritet u državi.

Porodiljni dopust

Roditelji imaju 16 mjeseci ili 480 dana plaćenog porodiljnog dopusta, od čega 60 dana nakon rođenja bebe ostaju pod obavezno kod kuće, a ostalih 420 dana mogu “potrošiti” do djetetove 8. godine života. U tih 16 mjeseci dobivaju 80% plaće, a neki i 90%.  Čak 20% očeva uzima porodiljni dopust.

Vrtići i školstvo

Švedska je država snažnog gospodarstva i visokog standarda života. Čak 80% majki i 90% očeva je zaposleno, ali ako žele ostati s djecom kod kuće i za to će dobivati naknadu od države. Isto tako, ako vam se dijete ozbiljno razboli i ne možete više raditi, dobivat ćete naknadu jer se automatski tretirate kao njegovatelj člana obitelji.

Svako dijete prima dječji doplatak do svoje 16. godine, a oni koji nastavljaju školovanje, do njegovog završetka. Državnih vrtića ima dovoljno za svako dijete i cjenovno su pristupačni svakome. No, u Švedskoj ni nema velike razlike između bogatih i siromašnih, pa vrtić nije nikakav problem za prosječnu obitelj.

Školovanje je besplatno i obavezno je završiti barem 9 osnovnih razreda (od 7 do 16. godine). Tijekom vrtićke i osnovnoškolske dobi država nudi razne aktivnosti za djecu u tzv. produženim boravcima – besplatno. Svakog dana, bez obzira na vrijeme, djeca provode dio nastave na otvorenom kako bi učili o prirodi i ekologiji.

Nije kraj…

I tu nije kraj…roditelji imaju na raspolaganju razna besplatna savjetovanja, radionice i pomoć vezanu uz baš svaki problem koji se javlja tijekom djetetova odrastanja. Dječja prava zaštićena su na svim poljima. Švedska vlada štiti djecu vrlo jasno i nedvosmisleno svojim zakonima koji se pažljivo provode. To je prva zemlja koja je zakonom zabranila tjelesno kažnjavanje djece još 1979. godine i među prvima je potpisala Konvenciju o pravima djece te uspostavila instituciju pravobranitelja za djecu.  

Djecu se potiče da maksimalno razviju individualne potencijale. Za primjer, Oko 40% 14-godišnjaka svira neki instrument, pjeva u zboru ili je član benda. Čak 68% djece članovi su nekog sportskog kluba.

Nije ni čudno da je tzv. švedski model obiteljske politike ideal kojeg kopiraju i implementiraju mnoge zemlje EU, a nadamo se da će nešto od svega navedenog jednog dana imati i djeca u Hrvatskoj.

(JK)