Statistike govore da je čak 20% ljudske populacije preosjetljivo. Riječ je o tzv. HSP sindromu (Highly sensitive people) koji osobu prati od rođenja pa do duboke starosti. Iako je osjetljive odrasle osobe lako prepoznati, s djecom to ide nešto teže budući da ne možemo biti sasvim sigurni je li riječ o nekoj fazi ili je dijete zaista preosjetljivo.

Male emotivce prepoznat ćete po njihovim burnim reakcijama na gotovo svaki podržaj s kojim se susretnu. Bebe kojima smetaju pelene i odjeća, teško se uspavljuju, a plaču češće od ostalih beba te mališani koji se lako uvrijede, kojima određeni zvukovi poput glasnog pričanja ili glasne glazbe smetaju vrlo su vjerojatno preosjetljivi.

Jako osjetljiva djeca obično su puna empatije i nešto brižnija od ostale djece, ali jačina vlastitih i tuđih emocija jako ih umara i opterećuje. Nije lako biti roditelj preosjetljivom djetetu jer nikad ne možete biti sigurni kako će dijete reagirati na neki podražaj, situaciju ili emociju.

Dajte im prostora

Preosjetljiva djeca trebaju svoj prostor i vrijeme za sebe. Nerijetko je riječ o djeci koja se vole igrati sama ili jednostavno trebaju “time out” nakon suočavanja s nekom situacijom. Poštujte njihov prostor i vrijeme provedeno u samoći, ako im je ono potrebno da se vrate natrag sebi.

Izbjegavajte gužve

Jako osjetljiva djeca ne vole zagušene, glasne i prenatrpane prostorije. Veliki trgovački centri i pretrpani trgovi mogu izazvati burne reakcije zbog velike količine svjetla, zvukova i gužve. Mali se emotivci teško nose s tolikom navalom podražaja, jer iako će vam se činiti da će svako dijete biti oduševljeno veselim mjuziklom, plesnim nastupom ili dječjim koncertom, preosjetljivoj bi djeci takvi događaji mogli biti izrazito stresni.

Pazite kako reagirate

Ako se vaš mališan rasplače zato što neku situaciju smatra nepravednom ili ga emocije sasvim obuzmu, nemojte pokazivati bijes. Jako osjetljiva djeca u stanju su osjećati emocije svojih bližnjih pa će ih vaša ljutnja još više razdražiti.

Ne govorite uplakanom djetetu da prestane plakati jer ćete ga vjerojatno rasplakati jače. Radije mu recite nešto poput “znam da si žalostan jer to nisi dobio/uspio/jer te netko povrijedio, ali ako se smiriš, ja ću ti možda moći pomoći i ispraviti što ne valja”. Pokažite djetetu suosjećanje i na taj ćete ga način brže smiriti i pridobiti.

Igrajte se s djecom i budite kreativni

Osjetljivoj djeci jako je važno mišljenje bližnjih kao i vrijeme koje provedu s njima. Vaš nedostatak vremena mogu doživjeti kao ignoriranje i nepoštivanje pa je važno da što više slobodnih trenutaka iskoristite za zajedničku igru i da djetetu prepustite odabir omiljene aktivnosti. Svakodnevno igranje s osjetljivim djetetom jača njegovo samopouzdanje i učvršćuje ga.

Posebno je važno razvijati kreativnost kod osjetljivije djece jer se uglavnom radi o maštovitim djevojčicama i dječacima kojima njihova kreativnost uvelike pomaže odagnati misli s teških emocija, te im pomaže razraditi situaciju u kojoj su se našli.

Prihvatite svoje dijete onakvo kakvo jest i omogućite mu dovoljno ljubavi, podrške i prostora da se razvija u biće kakvim želi biti. Znajte da su jako osjetljiva djeca s vremenom sposobna naučiti kontrolirati velike navale emocija, ali da mnogi od njih uvijek ostaju nešto osjetljiviji i teško se nose s realnošću.

Neka u vama imaju punu podršku i razumijevanje, a vi se u njima potrudite vidjeti brižna i suosjećajna bića koja nešto snažnije čuju, vide i osjećaju svijet oko sebe.