U londonskom Daily Mailu objavljena je ispovjest muškaraca, koji su napokon progovorili o tuzi i potištenosti koju osjećaju od kad su postali očevi. O tome govori i nova knjiga “Kućna igra: Slučajni vodič kroz očinstvo”, autora Michela Lewisa.

Rođenje djeteta trebalo bi biti najsretniji trenutak u životu svakog muškarca. I do danas, oni se nisu usudili javno poreći ovu tvrdnju. Novi žanr tzv. ispovjedne književnosti, ponovno ruši neke uvriježene tabue te otkriva kako se muškarci osjećaju demoralizirano, depresivno i jednostavno dosadno kada njihova partnerica na svijet
donese bebu. Ove tvrdnje još jače potvrđuju činjenicu da od postnatalne depresije mogu patiti i muškarci.

Daily Mail je citirao Michaela Lewisa, koji kaže da je napisao knjigu o očinstvu zbog tog trajnog i uznemirujućeg procjepa između onog što je trebao osjećati kao otac i onog što je stvarno osjećao. “Očekivao sam da ću biti preplavljen veseljem, a umjesto toga osjećao sam samo zbunjenost. Očekivao sam da ću ponekad sjećati zabrinutost, ali većinu vremena osjećao sam ravnodušnost. Očekivao sam da ću biti fasciniran, a ustvari mi je bilo dosadno”, kazao je Lewis za Daily Mail.

Ipak, dosada nije bila najgora emocija koju je Lewis osjećao: “Najgori osjećaj bio je osjećaj mržnje”. U ovoj uznemirujućoj knjizi Lewis je priznao kako je u nekim trenucima pomišljao da bi mogao nauditi vlastitom djetetu.

Očekivanja

Na očeve su od trenutka začeća prebačena neka očekivanja, koja su u svakom slučaju puno manja od onih vezanih uz majku djeteta. Majka koja radi puno radno vrijeme ne smije zakasniti na roditeljski sastanak ili školsku priredbu jer će je se smatrati lošom majkom. Ukoliko isto napravi otac, neće mu se to toliko uzeti za zlo.

S druge strane, društvo na neki način tjera modernu ženu da se manje bavi djecom, a da više vremena i energije troši na stvaranje karijere. Sve je manje prihvatljivo da žena bude domaćica. Ako pak otac uzme porodiljni i odluči biti kod kuće s djecom, to se smatra predivnim i slatkim. Drugim riječima, muškarci imaju mnogo više fleksibilnosti na tom području. Kod njih je dobro i ovako i onako, a kod žena nije dobro ako rade, a nije dobro ako su predane majčinstvu i ostaju doma.

Roditeljstvo nije smisao muškarčeva života?

U knjizi “Kućna igra: Slučajni vodič kroz očinstvo” polemizira se i mišljenje prema ojem su žene stvorene za roditeljstvo, a muškarci nisu. Svoju je ispovjest dao koautor i otac Darin Strauss koji navodi: “Za žene je to drugačije. Kad je moj sin bio star samo jednu minutu, moja ga je supruga uzela u naručje i pitala me ‘Ne voliš li ga i ti beskrajno?’, a ja nisam shvaćao kako može pitati nešto takvo o tom ružičastom smežuranom biću. Očeve treba jednostavno pridobiti”.

Ipak, nisu samo očevi ti koji ne znaju što bi sa svojim bespomoćnim novorođenčem. Često ni majke ne znaju kako prema bebi postupati. Ponekad to nema nikakve veze s osjećajima. Dijete volimo od prve sekunde, ali se ne snalazimo baš idealno s njime.

Autor knjige je to stavio u jednu rečenicu: “Majčinska ljubav je instinktivna, ali očinska ljubav je pnašanje koje se uči”.

(JK, Izvor: parentdish.com)