Istraživanje tvrdi da većina roditelja jest. Neki roditelji imaju veća očekivanja od starijeg djeteta, a neki su samo popustljiviji prema mlađem djetetu. Ukoliko ste odrasli s malađom braćom i sestrama, možda ste i sami iskusili takav odnos od strane roditelja.

Roditelji su mlađima gledali kroz prste pa su im opraštali i najgore nepodopštine, a vas se kažnjavalo za svaku sitnicu. Tada vam se to nije svidjelo, a sada možda osjećate krivnju jer ste i sami stroži prema prvorođencu.

Ipak, prije no što osjetite krivnju jer ponekad djecu ne tretirate jednako, uzmite u obzir činjenicu da je normalno imati drugačiji odnos prema starijem djetetu. Tako tvrde znanstvenici s Temple Universityja koji su proučavali situaciju u kojoj imamo veća očekivanja prema najstarijem djetetu no što imamo prema mlađima, te su otkrili da većina roditelja tretira najstarije dijete drugačije kako bi ono bilo dobar primjer za ostalu djecu.

Isto tako, istraživanje je pokazalo da većina prvorođenaca ne zamjera to roditeljima kasnije u životu. Naprotiv, oni izrastaju u podjednako zadovoljne ljude kao i njihova mlađa braća.   
Prvorođenci koji su kao odrasle osobe stupili u brak i imali vlastitu djecu, čak su pozitivnije komentirali svoje djetinjstvo od mlađe braće.
 
Mnogi roditelji brinu zbog krivo izgovorenih riječi ili koji efet će njihov odgoj imati na djecu kada odrastu ili osjećaju krivnju zbog toga što djecu ponekad ne tretiraju jednako. No ponekad je nemoguće biti skroz fer, a neka utjeha je i saznanje da to ne ostavlja značajne posljedice na najstarije dijete.