U eri tehnološkog i informacijskog napretka, jedan od svakako najtežih poslova modernog doba je odgoj djece. Premda se u osnovi tijekom stoljeća nije mijenjao, promijenile su se okolnosti što se itekako odrazilo na uvjete u kojima se odvija odgoj. Svakodnevno oko sebe gledamo djecu koja pljuju po cesti, galame, vrijeđaju, psuju i ne znaju ništa o lijepom ponašanju.

Dijete je danas u velikoj mjeri ogledalo svojih roditelja i prilika u kojima živi, stoga se od djeteta ne bi trebalo očekivati da se u istovjetnim situacijama ponaša drugačije od roditelja. Djeca od nas uče kako se ponašati u različitim situacijama, a ponašamo li se nepristojno, ne pozdravimo pri ulasku u trgovinu, ili se ne ispričamo kad pogriješimo, ne možemo očekivati da ćemo te iste navike razviti kod najmlađih.

Ne postoji roditelj kojeg nije barem jednom u životu dijete zaprepastilo svojim neprimjerenim izjavama ili načinom razmišljanja. Kada naprave ili kažu nešto ružno, zapamtite, djeca to ne čine iz “zločestih” namjera kako to najčešće ispadne, već iz neznanja.

U nastavku vam donosimo jednostavne načine kako najlakše naučiti najmlađe da koriste četiri čarobne riječi koje zlata vrijede.

HVALA! i MOLIM!

Ne postoji zamjena za ove riječi, a niti ikakav razlog da ih djeca ili bilo tko drugi ne upotrijebi svaki put kad se za to ukaže prilika. Koliko smo puta čuli da dijete nešto zatraži, a majka pita: “Koja je čarobna riječ?” U većini slučajeva, djeca i kad znaju “čarobnu riječ”, sve više i više djece odlučuju da ju ne upotrijebe, a njihovi roditelji to ne opažaju ili nisu posve sigurni kako da ih isprave.

Čim dijete progovori, počnite ga učiti da izgovori “molim” i “hvala.” Čim shvatite da nešto žele, što mogu pokazati i prstom, dajte im te ih potaknite i nagovorite da izgovore “hvala.” Ne zaboravite ih pohvaliti svaki put kada pokušaju, osobito ako ih niste trebali nagovarati. Nema svrhe u tome da se ljutite ili ste razočarani kad to zaborave jer neće to odmah naučiti, niti će se uvijek sjetiti da ih izgovore. Nikada nemojte govoriti umjesto njih, a ako prkosno odbijaju zahvaliti se kad je to moguće, oduzmite im ono što ste im netom dali, čin koji će odmah pobuditi njihovu pozornost. Pazite da ste uvijek uljudni i zahvalni, bez obzira radi li se o djeci, trgovcima ili blagajnicama i ne zaboravite zahvaliti drugim vozačima automobila pokažu li pristojnost na cesti.

IZVOLI! i OPROSTI!

Učenjem i izgovaranjem riječi “izvoli” dijete ćete naučiti iskazivanju poštovanja i pristojnosti. “Izvoli” se najčešće veže uz davanje nečeg materijalnog, stoga, primjerice, kada dijete posuđuje igračku svome vršnjaku, naučite ga da prilikom davanja iste, izgovori ovu čarobnu riječ.

Nije potrebno naglašavati da će biti situacija kada će se djeca ispričavati za svoja djela, stoga moraju naučiti kako da kažu da im je žao na uistinu uvjerljiv način. Kod posve male djece, najčešći “prekršaji“ su otimanje igračaka od prijatelja i udaranje. U takvim situacijama, budite sigurni da točno znate što se dogodilo tj. je li vaše dijete udareno prvo? To neće popraviti situaciju, ali obavezno morate oboje djece “natjerati” na ispriku, a ono dijete koje je “počelo” prepirku, treba se ispričati prvo.

Poučite djecu kako treba reći da im je žao. Moraju pokušati i pogledati osobu u oči i reći: “Žao mi je.” Nekoj djeci ispričavanje pada teže nego drugoj, ali im nikada nemojte dopustiti da se “izvuku” okrenuvši glavu i ljutito kažu “oprosti.” Mirno inzistirajte da to ponove na ispravan način.

Iako redovito potičemo djecu na govor radi vježbanja i učimo ih da komuniciraju s odraslima, također moraju naučiti uljudan način za prekidanje nečijeg razgovora. Djecu treba naučiti da kad hoće nekoga prekinuti da bi nešto rekli, najprije pričekaju stanku u razgovoru, a potom kažu: “Oprostite mi, molim.” Kad djeci to pođe za rukom nekoliko puta bez primjerice vašeg nagovaranja, priznajte im to glasnom pohvalom, osmijehom ili klimanjem glavom potvrdite svoje odobravanje.

Ako dijete treba privući pažnju odraslih, mora proći tik uz nekoga u krcatom prostoru (npr. javni prijevoz ili blagajna u supermarketu) ili ako kiše, kašlje, podriguje ili pušta vjetar (glasno) u blizini neke osobe, također ga se treba naučiti da koristi riječ “oprostite.”

Ne postoje utvrđena pravila za odgoj djece – kako bi uopće mogla postojati kad su svi individualci. Odgoj obitelji može i trebao bi biti zabavan, stoga se nadamo da će ovi savjeti pomoći da u potpunosti uživate u svojoj djeci. Odgajanje djece je 90 posto zdrav razum i 10 posto borba, iako ima bezbroj situacija kada se čini da ovi postotci zamjenjuju mjesta.