Dječje verbalno iskušavanje vašeg strpljenja samo je dio njihovog razvoja. Evo nekoliko prijedloga kako mu odgovoriti na sljedeće “bisere”, a da i sami ne zvučite poput trogodišnjaka.

Mojeee!
Pravi je izazov zadržati strpljenje dok slušate svog mališana kako vas uvjerava da je sve njegovo. I koliko god bila privlačna misao da mu vratite istom mjerom, to bi ga moglo samo dodatno zbuniti. Jedno od rješenja u takvoj situaciji, prema kliničkom psihologu Rayu Levyu, je ponavljanje fraza poput: „Ne može, žao mi je” ili „Lijepo je kad nešto želiš“. Čak i ako ovakve pomalo isprazne fraze neće djelovati odmah, dati će vašem upornom klincu do znanja da ipak ne može uvijek biti po njegovom, a i spriječit će mogućnost da kažete nešto zbog čega bi kasnije mogli požaliti. 

Nije fer!
Situacija: vrijeme je za spavanje, a vaš je klinac, iako već jedva gleda, baš sad našao nešto zanimljivo na TV-u i ne želi u krevet. Kažete mu da mora ići spavati jer je sutra škola. Nakon nekoliko trenutaka natezanja, on vam odbrusi kako to nije fer. Umjesto da mu izrecitirate stvari koje ste tokom dana morali odraditi, a niste željeli ili vam se nisu dale, pokušajte tu bujicu ublažiti i smireno mu dati jedan konkretan primjer kojim ćete mu pomoći da shvati da ponekad i odrasli ne dobe sve što žele. Još jedan način je da ga zamolite da vam umjesto “Nije fer!” kaže „Mama, ne sviđa mi se to“. Ovime ga na neki način učite novim načinima izražavanja i napuštanju starih.

Mrzim te!
Iako djeca doista tako ne misle i kažu to u afektu, vama kao roditelju to zasigurno nije ugodno čuti. Možda ste se čak uhvatili u situaciji kako razmišljate da mu uzvratite sa: „E pa onda si nađi novu mamu!“ Takva reakcija mogla bi samo pogoršati stvar jer dijete to može shvatiti kao vaš pokušaj da ga se riješite ili, u najgorem slučaju, da i vi njega mrzite. Umjesto toga, pokušajte utvrditi pravi razlog takve reakcije. Možda je umorno, nezadovoljno ili mu se možda nešto loše desilo taj dan. Prepoznavanje pravog razloga može vam pomoći da zadržite smirenost.

Naravno, sve ovo pravi je izazov postići u stvarnosti. I uz vaš najbolji trud, neće vam uvijek uspjeti. I zato, sljedeći put kad vas vaš mališan uspješno izbaci iz takta, pričekajte da se obje glave malo ohlade i slobodno mu se ispričajte. Reći djetetu “Žao mi je” neće ostati bez rezultata, a vas će odvratiti od nemoguće misije – biti savršen roditelj.