Iako nerijetko poželimo da nam svaki dan cvjetaju ruže i da budemo jednako uspješni na privatnom i poslovnom planu, to nam baš uvijek ne polazi za rukom. Hrpa svakodnevnih obaveza, htjeli mi to priznati ili ne, često utječe i na najmanje i najosjetljivije članove obitelji – djecu. 

Ponekad se stječe dojam da sve manje vremena odvajamo za potrebe djece, koja ne traže ništa osim pažnje i ljubavi. A upravo taj manjak vremena i nepercipiranje djetetovih emocija i potreba može izazvati osjećaj tuge kod djeteta.

Tuga je jedna od četiri osnovne emocije, a stručnjaci je smatraju vrlo kompleksnom kad su u pitanju djeca. Ona je jedina emocija gdje se roditelj na neki način osjeća bespomoćan, u smislu da na primjer ne može promijeniti gubitak koje je dijete doživjelo.

Tuga zbog nedostatka pažnje ili pohvale

Jedan od najčešćih razloga pojavljivanja tuge kod djece je nedostatak pažnje ili pohvale koja se često događa u roditeljskom domu s više djece. Tako primjerice, prinove u obitelji kod neke djece izazivaju negativnu emociju. Dijete zbog dolaska bebice može steći dojam da više nije u centru pozornosti i da mu mama i tata dolaskom brace ili seke pridaju manje pažnje nego inače. Tuga koju pri tom osjeća vrlo je za njega stvarna i zastrašujuća.

Upućivanje pohvale jednom djetetu koje je primjerice pospremilo igračke, a zanemarivanje drugoga tj. njegove emocionalne potrebe također može izazvati tugu.

Tuga prikrivena drugim osjećajima

Nije rijetkost da je tuga zbog nedostatka pažnje ili pohvale prikrivena osjećajem ljutnje ili ljubomore, što se manifestira i u djetetovom ponašanju. I praksa je potvrdila da kada roditelj malo bolje razmisli o određenom trenutku i o djetetovoj reakciji, najčešće dolazi do odgovora da je dijete zapravo tužno, a ne ljuto ili ljubomorno na brata ili seku.

Što napraviti?

Kako se ponijeti u takvim situacijama? Za početak, pružite djetetu utjehu i podsjetite ga da će biti novih situacija kada će moći odabrati ponašati se drugačije. Djetetu možete i objasniti što mu se događa, primjerice, riječima: “Teško ti je slušati što hvalimo bracu ili seku za njegov trud; I ti bi htio biti pohvaljen.” Ne zaboravite dijete zagrliti i podsjetite ga da time što je izgubilo pohvalu ili dodatnu pažnju nije izgubilo i roditeljsku ljubav.

Bez obzira, koliko nam ponekad bilo teško i neizvedivo, uvijek za djecu treba pronaći vrijeme i prostor za uputiti koju toplu riječ i zagrljaj. Prije svega, ljubav ne košta, a to je ono što njima najviše treba.

Edukativne slikovnice

Osjećajem tuge kod djeteta zbog nedostatka roditeljske pažnje, bavi se edukativna i terapeutska slikovnica “ Praščić je tužan i ljubomoran na brata.” Kroz jednostavnu, ilustracijama bogatu priču i životinjske likove, djeca se vrlo lako mogu poistovjetiti s vlastitom situacijom i emocijom tuge koja se zbog nje javlja. Slikovnica ima i dodatak za roditelje u kojem se mogu pronaći savjeti za roditelje koji će im pomoći da bolje razumiju ponašanje svoga djeteta te nauče regulirati taj negativan osjećaj.

[PROČITAJTE I OVO: Psihologinje Gjurković i Knežević: Kroz slikovnice učimo djecu i roditelje osvijestiti emocije]