Za razliku od tuge, sreća voli društvo! Istraživanja su pokazala da je sreća zarazna i da vrlo lako možemo jedni druge “zaraziti.” Sreća privlači sreću i među ljudima se širi poput lančane reakcije. Dokazano je da osobe imaju 20 posto više šansi da se osjećaju sretno ako je njihov prijatelj koji živi blizu njih, također sretan.

Što učiniti da budemo sretniji?

Pokušaji da budemo sretni ponekad završavaju neuspješno. Zašto nam se to događa? Zato jer nam ni na kraj pameti nije da trebamo mijenjati sebe i poraditi na sebi. Ponašanjem, djelima i izborima možemo aktivno utjecati na sreću, tvrdi psihologinja i znanstvenica Sonja Lyubomirsky.

Postoje načini kako možemo povećati svoju sreću, a to su:

  • razmišljati o situacijama i događajima na kojima smo zahvalni
  • biti zadovoljni s onime što imamo
  • pomagati drugima i biti ljubazan
  • pozitivno razmišljati o samima sebi
  • uživati u lijepim iskustvima i svakodnevnim trenutcima
  • utvrđivati vrijednosti kojima težimo i koje nam odgovaraju

Ove korake najprije prakticirajte sami kako biste ih “doživjeli”, vidjeli što vam najviše odgovara te kako se osjećate dok ih radite. Kada osjetite da je pravi trenutak, počnite ih raditi s djetetom.

Što napraviti ako dijete ne zna osjetiti sreću drugih ljudi?

Iako je sreća zarazna, katkad nam se čini kao da se na dijete “ne prima” i da se ono ne zna veseliti s drugima. U toj je situaciji dobro zastati, promisliti i saznati koji bi mogli biti razlozi. Je li dijete možda introvert i “skriva” emocije? Što je s drugim djetetovim emocijama, jesu li i one manje intenzivne?

Moguće je da dijete osjeti tuđu sreću, ali mi to možda ne primjećujemo. S druge strane, moguće je da dijete nije naučilo dijeliti sreću s drugima zbog nekih situacija u kojima nije dobilo pomoć i podršku. Moguće je i da kada je dijete bilo sretno, nitko drugi nije podijelio njegovo iskustvo, što je moglo uzrokovati njegovo spontano zatvaranje u pokazivanju i dijeljenju emocije.

U tom je slučaju potrebno biti uporan i raditi na tome da dijete ponovno otvori svoje srce i podijeli sreću s drugima. Jer sa srećom dolazi sreća. I tako u krug!

[PROČITAJTE JOŠ: Kako naučiti djecu da prihvate pomoć, trude se i osjete sreću i samopouzdanje?