Nerijetko se događa da dijete u određenoj fazi razvoja odabere jednog roditelja kojem je privrženije, s kojim želi sve raditi, igrati se i razgovarati. Logično je da su u većini slučajeva to majke. Priroda je odredila da su one te koje u prvih godinu dana najviše vremena provode u njezi i brizi za bebu. U tom se periodu stvara čvrsta veza između majke i djeteta koja ponekad, čak i kad dijete malo odraste, u očima djeteta postaje ekskluzivna. Međutim, važno je da paralelno s vezom majka-dijete i otac razvija čvrsti odnos sa sinom ili kćekom.

Čak i kada majka želi da se dijete na dubljoj razini poveže s ocem, ponekad ni jedno od njih ne zna kako to provesti u praksi. Na stranici Awakeparent.com pronašli smo odlične savjete kako poboljšati i poticati odnos između tate i djeteta, ali oni se mogu primjeniti na bilo kojeg partnera u vezi kojem je dijete manje privrženo.

Mama ima niz prilika tijekom svakodnevne njege učvrščivati vezu s djetetom na svim razinama. Kada ga doji, kada ga uspavljuje, kada radi “gimnastiku”, za jutarnjeg maženja i u sličnim situacijama u kojima tata ne može uvijek sudjelovati. Oni ne mogu dojiti, odlaze rano ujutro na posao, obavljaju razne druge obaveze izvan kuće i slično.

Iako to možda neće priznati na glas, mnogi tate ponekad se osjećaju izostavljeno, zapostavljeno i pomalo izvan tih divnih prvih mjeseci s bebom u obitelji. U ekstremnim slučajevima, kod nekih se javlja i osjećaj ljubomore na mamu koja ima taj posebni odnos s bebom i koja svu svoju pažnju koju je prije davala partneru, sada poklanja bebi i stavlja je kao prioritet. Tate osjećaju da to nije fer i plaše se da nikako neće moći nadoknaditi s djetetom to što mama već od prvog dana ima. Osim toga, dijete sada dobiva pažnju koju je prija mama davala tati, pa se i tu mogu javiti neka sitna zamjeranja ili nesigurnosti.  

Tate se vrlo kvalitetno povezuju sa svojom djecom kada ona malo odrastu, najčešće se to događa kroz aktivnu igru, zezanciju, razgovore i slobodno vrijeme.

Ali zašto čekati da djeca malo odrastu?

Veza između oca i djeteta može se poticati i osnaživati od prvog dana, osobito ako on pokazuje volju i želju za time. Stoga, drage mame, oslobodite malo prostora i pustite tatu da upozna svoju bebu i bude joj poseban baš poput vas.

Tatin dan

Bez obzira ima li vaš partner fleksibilan poslovni raspored ili ne, oslobodite mu jedan dan kada će samostalno njegovati i brinuti za bebu (osim trenutka kada bebu treba dojiti). Neka radi sve ono što radite i vi, da se ne poremeti rutina, jer je jedan-na-jedan odnos najidealniji za postizanje našeg željenog cilja. Cilj je da beba provede neko vrijeme odvojena od mame i doista se pokuša u svemu osloniti na tatu.

Zajednički obiteljski trnutci su ok, ali jedan roditelj (opet je to najčešće mama), uvijek je na oprezu i spreman uskočiti za svaku sitnicu, pa se beba prirodno na tog roditelja više i oslanja i poklanja mu više pažnje i povjerenja. Kada govorimo o tatinom danu (ili jutru ili poslijepodnevu), to znači da mama nije u blizini da zadovolji svaku bebinu potrebu iste sekunde. Ako mame neće biti blizu, a tata zadovolji želju ili potrebu bebe, ona će biti zadovoljna, smirena i počet će vjerovati tati i kroz igru i maženje jačat će njihov odnos.

Vrlo dobar način izgradnje odnosa je boravak tate i bebe vani. Kada tata i njegov sinčić ili kćerkica odu na neki neutralni teritorij, u novu okolinu, oni kreiraju zajedničku uspomenu i sjećanje na taj događaj. Za bebu će to biti puno važnije iskustvo od sjedenja u kući ili stanu.

Večernji rituali

Večerica, kupanje, pranje zubića, spremanje u piđamicu, maženje i čitanje priče s tatom, izvrstan je način za jačanje veze na relaciji otac-dijete. Nakon aktivnog dana punog dojmova, mnoga se djeca navečer osjećaju posebno ranjivo i umorno, što je zapravo vrlo dobra podloga za učvršćivanje emocionalnih veza.

Neka djeca neće moći odmah prihvatiti promjenu u večernjim ritualima, pa tatu možete postepeno uključivati. Tata može uskočiti kod kupanja ili čitanja priče, za vrijeme čega mama može napustiti prostoriju i ponovno se vratiti za nekoliko minuta. Na taj način dijete uči da mu itekako može biti ugodno i zabavno s tatom, a da je mama uvijek negdje u blizini. Za dva tjedna tata bi trebao moći izvesti večernje rutine s djetetom potpuno sam, a da se mališan ne buni i ne traži mamu.

Mama, odstupi

I tijekom dana može se pojaviti niz trenutaka i mogućnosti u kojima bi tata mogao uskočiti i brinuti o bebi. Ako je mama tip osobe koja se uvijek progura i odluči stvar obaviti sama jer je brža, vještija i naviknuta na određene situacije, neka pokuša dati više prostora tati da pokaže da sve može i zna. Kada prepoznate te situacije, pokušajte ih njegovati, a ne prekidati tatu u zbližavanju sa svojim djetetom. Duboko udahnite, otiđite u drugu prostoriju i recite si da je to za dobrobit cijele obitelji, a posebno za dobrobit djeteta.

Ljubi tatu

Djeca od najranije dobi oponašaju naše ponašanje. Ako vaše dijete vidi da ste pažljivi i nježni prema tati, da ga grlite i ljubite, da ga mazite i držite za ruku, to će i ono prihvatiti kao normalno ponašanje prema tati. Otkrit će da je maženje, škakljanje i grljenje tate jednako zabavno kao i s mamom. Ovakvim ponašanjem mama modelira ponašanje prema ocu, odnosno odašilje poruku djetetu da je i tata uključen u vaš krug ljubavi i pažnje. Širite ljubav.

Recite djetetu da ste zauzeti i prezaposleni

Kad djeca malo porastu, dobro je da ponekad čuju “ne” od mame. “Žao mi je ljubavi, kuham večeru i nemam sad vremena gledati tvoje crteže. Možeš zamoliti tatu?”, primjer je dobrog preusmjeravanja pažnje djeteta na tatu. Na ovaj način, kada doista nemate vremena, učite dijete da potraži pomoć od tate. Više puta dnevno podsjetite i ohrabrite dijete da samo priđe tati sa svojim idejama, željama i potrebama. To možete i pomoću pitanja: “Je li tako da ima jedna igra koju se ti i tata volite igrati? Ne želiš ga pitati da se igra s tobom dok ja spremam večeru?”.

I na kraju, vrlo je važno da sve ove metode budu stvar dogovora između partnera zato što je vrlo važno da ste oboje dosljedni. Primjerice, kada mama pošalje dijete na igranje s tatom i maleni pita “Tata idemo se igrati?”, nije dobro da tata kaže “Ne mogu sad, gledam vijesti. Idi pitaj mamu”.

Ako vidite da vašeg partnera muči spomenuti problem, ali ne zna kako o tome s vama razgovarati, započnite razgovor sami. “Primjećujem da Ivan stalno trči za mnom, svake minute je mama ovo, mama ono, mama, mama, mama… Što ti misliš o tome? Bilo bi možda dobro da se jače poveže s tobom i meni da malo disati”, primjer je početka razgovora nakon kojeg ćete znati usuglasiti svoja mišljenja i dogovoriti daljnje korake.

Poticanjem jačanja veze između oca i djeteta, majke rade dugoročnu uslugu djetetu i daju mu priliku da dubinski upozna osobu koja je vrlo važna za njegovo zdravo odrastanje.

A nije na odmet i praktični benefit za mamu, a to je da će imati više vremena za sebe, češće se odmarati i ravnomjernije raspoređivati svoju pažnju na dijete i njegovog ili njezinog tatu.