Djeca se najviše vole igrati i zabavljati u vodi, a posebno tijekom ljetnih mjeseci i vrućina. Ljeto samo što nam nije stiglo i većina djece jedva čeka da se ubace u bazen, more, jezero i započnu s vodenim radostima i nebrojenim satima igranja. Paziti na sigurnost djece u tim uvjetima je od velike važnosti i važno je znati kako djecu zaštiti i kako pravilno reagirati u situacijama kad pretjeraju s vodenim igrama ili kad ponekad nešto krene po zlu.

Sudeći po rezultatima zadnjih studija donesenih na John Hopkins Sveučilištu u SAD-u 2012., sve više roditelja obraća pozornost na zaštitu kad je u pitanju sigurnost djece u vodi. Broj djece umrle od posljedica utapanja drastično je smanjen u zadnjih 20-tak godina. No, umiranje od utapnja nije jedina strašna posljedica. Kod djece koja su spašena od utapanja, postoji velika vjerojatnost trajnog oštećenja mozga. Djeca mlađa od 4 godine najčešće stradavaju u nesrećama koje završavaju utapanjem, najčešće u kadama svojih domova ili nakon nenadziranog pada u vodu. Djeca starija od 4 godine u rizičnoj su skupini od utapanja za vrijeme plivanja, jer upravo u toj dobi mnoga djeca naprave prve plivačke korake.

Pravilo broj jedan u vodi

Jedno od najvažnijih pravila kad se djeca bezbrižno igraju u vodi je nadzor roditelja ili odraslih. Pravilo broj jedan je djecu koja se nalaze u vodi nikad ne ispuštamo iz vida. Također, dobro je da je odrasla osoba plivač kako bi što učinkovitije i brže mogla priskočiti u pomoć djetetu koje se utapa.

Neka vaša djeca koriste dječje prsluke za plažu, luftiće, kolute za plivanje, plutajuće madrace, plutače u svakoj prilici kad se nalaze blizu ili u vodi. Možda se djeca u jednom trenutku igraju na “suhom”, ali već u drugom se nalaze u vodi i potrebno je da u svakom trenutku imaju potrebnu opremu na sebi. Važno je pripaziti da vaše dijete nosi odgovorajuću veličinu prsluka. Ne smije biti prevelik ni premali. Mnogi roditelji često koriste narukvice za ruke u obliku luftića, no istraživanja su pokazala kako ona često nisu dovoljna zaštita od utapanja i opasnosti koje se kriju u vodi. Bolji izbor je tzv. šlauf, odnosno kolut za plivanje.

Sigurnost na bazenu

Sigurnost na bazenu uvelike se ne razlikuje od one na moru ili drugim vodenim površinama. Ako kod kuće imate bazen ili se nalazite na bazenima pripazite da dijete samo ne ulazi u bazen i da je bazen osiguran sigurnosnom ogradom. Loše ograđeni bazeni mamac su za dječju znatiželju.

Uz ostalo, važno je da naučite djecu osnovama ponašanja kad ste na bazenima ili moru. Neka znaju koga pozvati u slučaju nezgode ako vi kao roditelj u tom trenutku niste u blizini. Također, djeci morate dati do znanja da je zabranjeno naguravanje, trčkaranje u i oko bazena, jer se navedeno lako može pretvoriti u opasnu igru.

Ako je na vidiku olujno nevrijeme s grmljavinom što prije maknite djecu s bazena ili mora i sklonite se na sigurno.

Učite djecu plivati! Ako ste baš ovo ljeto odlučili napraviti prve plivačke korake s vašim djetetom ustrajte i maksimalno uživajte u vodenim radostima, jer i vaše dijete će ako ne odmah, nakon određenog vremena prepustiti se uživanju u vodi. Preporučljivo je da djeca oko 4 godine starosti krenu s početnim plivačkim koracima, no ako dijete krene i ranije ništa loše se neće dogoditi. No, nemojte se opustiti kad vaše dijete propliva, jer samo plivanje ne znači da je i dobar plivač. Djeca se često znaju uplašiti ili prepustiti igri pa ih vrlo lako može uhvatiti nepotrebna panika.

Čitajte i slušajte upozorenja nadležnih spasioca na bazenima i plažama. Nisu tamo da vas zaplaše, već da budete na vrijeme obavješteni ako nešto pođe po zlu.

Također je bitno, ako imate bazen kod kuće, da nakon izlaska uklonite sve djetetove igračke. Djeca ako vide da neka igračka pluta, mogla bi ih ponukati da je bez nadzora odluče sami dohvatiti i tako upadnu u bazen. “Kućni” bazen nakon korištenja možete prekriti i zaštitinim pokrovom kako bi malenima dali do znanja da za taj dan bazen više ne koristite.

Ljeto djeci i odraslima uglavnom donosi više radosti nego nezadovoljstva i zato obratite pozornost na sitne detalje koji mogu sreću pretvoriti u tragediju. A da bi zabava na suncu i u vodi bila potpuna nikako nemojte zaboraviti nanijeti kremu za sunčanje.