Prva generacija djece koju su odgajali istospolni parovi lagano ulazi u punoljetnost, pa je među njima provedeno niz istraživanja kako bi se pobio mit da su homoseksualni parovi loši roditelji. Rezultati su pokazali upravo suprotno, odnosno da su se djeca odgajana od strane dviju majki psihički razvila u zdrave pojedince, sa iznadprosječnim socijalnim vještinama i uspjehom u školi.

Osim toga, ista djeca pokazuju manju sklonost delikvenciji i agresiji od svojih vršnjaka koji su odrasli sa heteroseksualnim roditeljima.

Istraživanje je objavljeno u stručnom časopisu Pediatrics i prvo je koje je pratilo djecu lezbijskih parova od njihova začeća do 17. godine tj. punoljetnosti.

“U mnogim zemljama svijeta zakon zabranjuje istospolnim parovima da udomljavaju ili posvajaju djecu koja trebaju dom”, kazala je dr. Nanette Gartrell sa Sveučilišta u Kaliforniji, koja je istražvanje i vodila od 1996. godine.

Oni koji se protive tome najčešće spominju kulturne i religiozne vrijednosti te arumente da odrastanje s dvije mame ili dva tate ne može jednostavno biti zdravo za dijete.

No ne postoji ni jedan čvrsti dokaz da je istospolno roditeljstvo po bilo čemu bolje ili lošije od konvencionalnog heteroseksualnog, tvrdi dr. Gartrell.

“Ne postoji jedno jedino istraživanje koje je pokazalo da postoje problemi u smislu psihološke prilagodbe djeteta. Stvari koje uključuju dobro roditeljstvo su ljubav, mogućnosti i uključenost u život djeteta”, dodala je u izvještaju.

Istraživanje je uključilo 77 obitelji u kojima su dvije mame odgajale i dječake i djevojčice. Majke su pričale o svojoj djeci u svojevrsnom upitniku, a potom su njihovi tinejdžeri pristupili standardiziranom testiranju ponašanja koji se koristi već desetljećima. Djeca su također ispunjavala upitnik s pitanjima vezanim uz psihološko zdravlje i razvoj.

Postojala je i kontrolna grupa majki iz heteroseksulanih obitelji koje su također ocjenjivale ponašanje svojih tinejdžera.

Rezultati su pokazali da su djeca odgajana u istospolnim obiteljima uspješnija u školi, imaju manje problema u društvenim odnosima, manje su sklona delikvenciji i kršenju pravila i manje su agresivna. Djeca su izvrsno napredovala bez obzira jesu li imala ili nisu kontakt sa svojim biološkim ocem.

S druge strane, djeca koja su iskusila homofobiju i zlostavljanje od strane vršnjaka jer dolaze iz istospolnih obitelji, pokazivala su više strahova i simptoma depresije od svojih vršnjaka koji nisu imali takvih negativnih iskustva.

Zaključak je da nije problem u roditeljstvu i roditeljima, već u stigmatizaciji djece i društvu koje ih osuđuje. Iako je homofobija u opadanju i djecu se u razvijenim zemljama uči kako je homofobija neprihvatljiva, ona je još uvijek prisutna i zapravo najviše šteti djeci.

U SAD-u oko 250.000 djece živi sa homoseksualnim roditeljima i čini se kako uopće ne pokazuju one probleme koje protivnici takvih obitelji ističu.

Još uvijek nije objašnjeno zašto su djeca iz homoseksualnih obitelji u boljem psihičkom stanju od djece iz heteroseksualnih, no dr. Gartrell napominje kako je to možda zato što lezbijke vrlo pažljivo planiraju roditeljstvo i spremnije su pomoći djeci da se tijekom odrastanja bore protiv diskriminacije, isključenosti, negativnosti i zlostavljanja.

(JK, Izvor: foxnews.com)