Djeca povećavaju zadovoljstvo života kod oženjenih parova i što ih više imaju, bračni parovi su sretniji. Za neoženjene, odgajanje djece nema nikakav ili mali efekt na osjećaj sreće. To su rezultati istraživanja Sveučilišta u Glasgowu objavljena u časopisu Springer’s Journal of Happiness Studies.

Prethodno istraživanje koje smo također objavili na stranicama Klinfo.hr, tvrdilo je upravo suprotno, da djeca ne čine ljude sretnijima i što ih više imaju, sve su nezadovoljniji svojim životom. No, to je istraživanje počivalo na premisi da djeca zahtijevaju mnogo napornog rada, a nagrade za roditelje su povremene i nedovoljne.

Istraživači sa Sveučilišta u Glasgowu smatraju da tavo objašnjenje previše pojednostavljuje pitanje roditeljstva i osobne sreće. Kada su pitali roditelje da navedu najvažnije stvari u svom životu, gotovo svi su na vrh stavljali djecu. Osim toga, pri istraživanju veze između roditeljstva i zadovoljstva životom, uzete su u obzir individualne karakteristike ispitanika, kao što su spol, bračni status, godine, primanja i obrazovanje.

Za oženjene ispitanike svih dobi, a osobito za udane žene, djeca povećavaju osjećaj zadovoljstva životom, a to zadovoljstvo tim je veće što je više djece u obitelji. Negativna iskustva iskazivale su osobe koje su razvedene, žive kao par u izvanbračnoj zajednici ili pak su samci koji nikada nisu bili u braku. Kod njih roditeljstvo uzrokuje nezadovoljstvo najviše na području društvenog života i slobodnog vremena.

Zaključak studije koji su dali znanstvenici jest da zadovoljstvo i roditeljstvo idu “ruku pod ruku” kada djeca dolaze na svijet u “pravo vrijeme”. Drugim riječima, kada su roditelji spremni biti roditelji. Taj trenutak različit je za svaku osobu, i ne postoji pravilo kada je to najbolje učiniti. Ipak, istraživanje pokazuje da je za većinu “pravo vrijeme” kada se nalaze u braku.
(JK)