Ako jabuka ne pada daleko od stabla, onda jabuke međusobno ne padaju jedna daleko od druge. Drugim riječima, braća i sestre imaju jednaki utjecaj jedni na druge kao i roditelji na njih. Grupa istraživača pratila je 13 godina 28 parova braće s početkom u vrijeme kada je najstariji od braće imao između 3 i 5 godina, a roditelji su očekivali drugo dijete.

Ono što su prvo promatrali je odnos djeteta s majkom tijekom zadnjeg tromjesečja trudnoće, kao i kvalitetu odnosa djeteta s najboljim prijateljem. Veza između majke i djeteta pokazala se važnom za budući odnos braće, a dobri odnosi s prijateljem pokazali su se važni za harmoniju u odnosu među braćom.

Voditeljica istraživanja i profesorica na Sveučilištu u Illinoisu, Laurie Kramer, kazala je da istraživanje ukazuje na važnu ulogu braće i sestara i prijatelja u odrastanju i razvoju. Roditelji su dobar uzor u formalnim situacijama, kao što je učenje ponašanja za stolom. No djeca uče mnoge važne stvari, kao što je primjerice kako biti cool, od svoje braće.

“Ono što učimo od roditelja može se preklapati sa onime što učimo od braće i/ili sestara, ali postoje neka područja u kojima se to učenje značajno razlikuje”, kazala je prof. Kramer. “Braća su bolji uzor u neformalnim situacijama, a koje se sastoje od niza svakodnevnih dječjih iskustava. Oni se osjećaju bližima u društvenim okruženjima, pa je vrlo važno ne zanemariti utjecaj braće koja nas na neki način oblikuju i zbog kojih smo također ono što danas jesmo”.

Istraživanje bi također u narednim fazama trebalo pokazati i uzroke nekih problema u ponašanju, jer pozitivan odnos s braćom direktno je povezan sa pozitivnim osjećajima i ponašanjem u tinejdžerskoj dobi. “Mnoga trenutna istraživanja pokušavaju dati odgovor na pitanje kako djeca uče nepoželjne navike i ponašanje poput pušenja, konzumiranja alkohola i drugih delikventnih radnji, iz ponašanja starije braće i prijatelja starije braće”, kazala je Kramer i dodala da razumijevanjem tog utjecaja možemo puno napraviti kako bismo zaštitili mlađu djecu.

Najbolja stvar koju roditelji mogu učiniti je promicati dobre odnose među braćom od prvog dana. Ukoliko braća započnu pozitivne odnose, najvjerojatnije će ih zadržati kroz djetinjstvo. Razlike u dobi i spolu nisu nikakva prepreka te je najvažnije da je odnos među braćom pun poštovanja, međusobne suradnje i sposobnosti da rješavaju probleme. Djeca moraju znati da je netko od vršnjaka uvijek na njihovoj strani – bilo da je to sestra, brat ili prijatelj. To im daje samopouzdanje i iskustvo u izgradnji odnosa, koje će im dati dobru podlogu za izgradnju svih drugih odnosa u odrasloj dobi.

(JK, Izvor: Science Daily)