Život se svodi na kompromise, odluke i odlučnost, a svatko ima svoje razloge zbog kojih želi ili mora raditi. Uloga roditelja iz godine u godinu sve se više mijenja, a pred majke i očeve postavljeni su novi izazovi suvremenog roditeljstva, ali i izazovi koje nameće društvo i poslodavci. Roditelji stalno balansiraju između posla i kuće. Imaju osjećaj kao da su u neprekidnoj žurbi te su suočeni s rješavanjem konfliktne situacije: s jedne strane prehraniti i financijski poduprijeti svoju obitelj, a s druge strane brinuti o članovima obitelji i provoditi zajedničko vrijeme. Suvremena istraživanja pokazuju da prosječan zaposleni roditelj provede 40 sati tjedno radeći, a samo 38 minuta dnevno, odnosno 4 sata tjedno s djecom.

Kako biti dobar zaposleni roditelj?

Vjerovali ili ne, moguće je biti dobar roditelj i dobar radnik, odnosno dobra radnica. Želite li to postići, trebate naći ravnotežu između ta dva područja. Ako ste u radnom odnosu najbolji način da ublažite grižnju savjesti koja se povremeno javlja, jest da ste dobar roditelj u trenutcima kada ste sa svojim djetetom. Sjednite uvečer svi zajedno za stol, razgovarajte, slušajte, potičite lijepo ponašanje za stolom, produbljujte uzajamni odnos, igrajte neku zabavnu igru, pridržavajte se ustaljena vremena za odlazak na spavanje. Dob djeteta će diktirati što ćete s njima raditi uvečer.

Samo je jedan roditelj kod kuće u vrijeme večere

Ako u vrijeme večere može kod kuće s manjom djecom biti samo jedan od roditelja, sjednite s njima dok jedu, a vi pričekajte dok vaš partner/partnerica stigne kući i večerajte s njim/njom. Djeca bi trebala pomoći u postavljanju stola, a treba ih poticati i u pripremanju večere. Roditelj ili samohrani roditelji trebaju sjediti za stolom dok djeca jedu, obraćati im se na nenametljiv, pozitivan način i ispravljati njihovo ponašanje za stolom. Kad završe, dopustite im da odnesu tanjure, operu suđe ili ga stave u perilicu za posuđe. Ako preostane vremena do uobičajenog odlaska na spavanje, zaigrajte nešto, crtajte ili sjednite i razgovarajte zagrljeni. 

Kad su svi poprilično umorni, najbolje je da roditelji zagrle djecu i zajedno pogledaju neki kraći film ili TV program o kojemu mogu razgovarati pripremajući se za spavanje. Nemojte međutim, dopustiti da to prijeđe u naviku jer od redovitog sjedenja ispred televizora nitko nema osobite koristi.

Oba roditelja

Ako oba roditelja stižu kući dovoljno rano, obitelj može večerati zajedno, a oni naizmjenično spremati djecu na spavanje. Ako je kupanje dijelom uobičajene rutine, dijete može uživati s roditeljem u istoj kadi (ovisno o dobi, dakako). Tek kada djeca zaspu, roditelji mogu imati ono dragocjeno vrijeme samo za sebe.

Djeca se silno vole nečemu radovati unaprijed te bi roditelji trebali na vrijeme planirati zajedničke aktivnosti za vikend i tijekom tjedna razgovarati s djecom o tome, a to bi u svakom slučaju trebala biti aktivnost koja ne uključuje kupovinu poklona. Odluka roditelja ovisit će o dobi djece i vremenskim uvjetima, dakle, to može biti bilo što, od slaganja šatora u njihovoj sobi do odlaska na izlet. Približavanjem vikenda djeca će se imati nečemu istinski radovati. Kako ih ne biste iznevjerili, slijedi još nekoliko kratkih, ali efikasnih savjeta za zaposlene roditelje.

 Savjeti za zaposlene roditelje:

  • organizirajte se, unaprijed planirajte (događanja u vrtiću/školi, sastanci na poslu)
  • uključite se u događanja u djetetovoj školi/vrtiću
  • budite fleksibilni i strpljivi
  • razlikujte što je hitno od važnog (pranje suđa ili pola sata više igre s djetetom)
  • podijelite odgovornost s partnerom, djecom

 

Ne postoje supermame i supertate, samo majke i očevi koji pokušavaju biti dobri roditelji te uspješni zaposlenici. Roditeljstvo je težak i odgovoran posao u koji je potrebno uložiti puno strpljenja i ljubavi, ali i vještina i znanja o odgoju djece. U konačnici, svaki roditelj ima samo jednu želju – sretnu i zadovoljnu djecu.