Zadnjeg dana u listopadu obilježava se Svjetski dan štednje. Kako odrasli, mediji i javnost općenito posljednjih mjeseci stalno spominju financije, novac i krizu, možda je idealno vrijeme da sa svojim klincima porazgovarate o novcu.

Mnoge obitelji uopće ne razgovaraju o novcu. Roditelji ga zarađuju, djeca traže džeparac i sve ostaje na tome.
Stručnjaci, pak, tvrde da se djeci može objasniti važnost i vrijednost novca kako bi izgradili odgovornost prema njemu, racionalnost prema trošenju i dobre navike štednje.
Kako učiti djecu o novcu? Koje poruke im prenijeti?

OSNOVE
Djecu treba upoznati s osnovama ekonomije. To ne znači da im trebate govoriti o trgovanju dionicama, kamatama,
i globalnom tržištu! Objasnite im sve na primjeru vaše obitelji. Slikovito im prikažite koliko novaca mjesečno donosite u dom, a koliki su vam obavezni troškovi. S objašnjavanjem osnova možete početi onog trenutka kad vaše dijete nauči brojke. Ono će shvatiti razliku između potreba i želja, shvatit će da za novac treba prvo raditi, kako novac izgleda i kako njime rukovati. Ako je dijete već pravi mali matematičar i zna da je 10 lipa manje od jedne kune, možete s njim razgovarati o kreditnim karticama (novac koji nam banka samo posuđuje, ali ga moramo vratiti), kamatama i dr. Dijete će shvatiti da kreditna kartica nije magični komadić plastike koji puni njegovu sobu igračkama i odjećom.

ETIKA
Edukacija o važnosti novca neka sadrži i dio u kojem ćete djeci objasniti da kao članovi zajednice i okoline u kojoj žive, kao odgovorni mali ljudi imaju obaveze i prema ljudima izvan vaše obitelji. Oni moraju naučiti davati onima koji imaju manje ili ništa, odnosno onima kojima je pomoć potrebna. Djeca će naučiti kako ispred novca uvijek treba stavljati humanost, odgovornost, empatiju i brigu za druge.
Društveno odgovorno djelovanje možete im pokazati i na konkretnom primjeru. Okupite svoju obitelj i zajednički učinite nešto od sljedećeg:
– Prema vlastitim mogućnostima donirajte novac nekoj od humanitarnih udruga.  
– Pomognite nekom svojim znanjem ili uslugom. Poklonite svoje vrijeme, fizičku ili intelektualnu uslugu.
– Odvojite jedan vikend za volontiranje.
– Poklonite staru odjeći i igračke vašeg klinca.