Uskoro u kina dolazi horor “Siroče” (Orphan) u kojem se po ne znamo koji put uzima dijete kao izvor svog zla. I prije smo viđali sličnu tematiku u “Izgubljena duša”, “Silent Hill”, “Opsjednuti” i drugim filmovima, a trenutno je najpoznatiji mali negativac Voldemort u filmu ‘Harry Potter i princ miješane krvi”.

Glavni lik filma “Siroče” je Esther, 9-godišnja djevojčica koju usvaja američka obitelj koja je izgubila dijete. Međutim, uskoro saznaju da ona niti izbliza nije onakvo nevinašce kakvim se predstavlja…
I dok čekamo da vidimo hoće li Esther, koju glumi Isabelle Fuhrman, biti najstrašniji dječji filmski lik, donosimo 10 drugih koje su američki mediji već stavili na top listu.

10. Emily Callaway u filmu “Igra skrivača” (“Hide and Seak”, 2005.)
Glumica: Dakota Fanning

Ova djevojčica ulijevala nam je strah u kosti sa svojim izmišljenim prijateljem za kojeg je tvrdila da voli ubijati. Glumica Dakota Fanning izvrsno je utjelovila jezivu djevojčicu, blijedu i zbunjenu, za koju do kraja filma nismo sigurni je li pozitivka ili izvor svih zla.

9. Sva djeca u filmu ‘Selo prokletih’ (“The Village of the Dammned”, 1960.)

Ovi zastrašujući mali Britanci izledaju kao anđeli sa plavom kosicom i nebesko plavim očima, te mekim i nježnim govorom, ali su zapravo hladni manipulatori koji imaju psihičke moći uništiti svakoga tko im stane na put njihovim bizarnim željama i zamislima.

8. Adam Duncan u filmu “Bogomdan” (“Godsend”, 2004.)
Glumac: Cameron Bright

Nakon što izgube sina, bračni par u dogovoru sa suludim znanstvenikom odluči napraviti njegov klon. Na prvi pogled klonirani sin je isti poput onog kojeg su izgubili, ali uskoro se pokazalo da u njemu ipak ima nešto čudno i nešto zlobno.
Dječaka je utjelovio mali glumac Cameron Bright čije kameno lice i ledeni pogled je teško zaboraviti.

7. Eli u filmu “Pusti me unutra” (“Let the Right One In”, 2008.)
Glumica: Lina Leandersson

Ovaj švedski uradak vampirske tematike pokušao je malu Eli prikazati kao slatku i uznemirenu djevojčicu koja je osuđena na preživljavanje na ljudskoj krvi do kraja vijeka. No, ova mala glumica koja u filmu spava u kadi i penje se po zgradama kako bi nešto pojela, odnosno popila, svejedno je jeziva.

6. Lonny poznat i kao Banjo Boy u filmu “Oslobađanje” (“Deliverance”, 1972.)
Glumac: Billy Redden

Billy Redden pojavljuje se u ovom grotesknom filmu kao nagovještaj nečeg strašnog što će se dogoditi četvorici muškaraca koji odlaze na vožnju kajacima u zapuštenom divljem dijelu Amerike. Scena u kojoj dječak svira bendžo, jedna je od najjezivijih općenito. Njegovo lice je hladno, pogled mrtav i nešto s njime jednostavno nije u redu, a ne možemo dokučiti što.

5. Rhoda Penmark u filmu  “Loše sjeme” (“The Bad Seed”, 1956.)
Glumica: Patty McCormack

Još jedna slatka plavokosa djevojčica u ovom filmu straši nas svojim sociopatskim ponašanjem. Zbog svog poremećaja osobnosti, psihopatskih paklenih planova i manipulacije odraslima, Rhonda je u filmskim analima često proglašavana prethodnicom psihopatskog lika Normana Batesa u filmu “Psiho”.

4. Samara u filmu “Krug” (“The Ring”, 2002.)
Glumica: Daveigh Chase

Osim činjenice da se Samara pojavljuje u zastrašujućem videu koji osuđuje na smrt nakon što se pogleda, ova tamnokosa, blijeda pojava u filmu je nositeljica najgorih (čitaj najjezivijih scena). Samara je definitivno lik zbog kojeg nikad više ne bismo nenaslovljenu video kazetu stavili u VHS.   

3. Cole Sear u filmu “Šesto čulo” (“The Sixth Sense”, 1999.)
Glumac: Haley Joel Osment

Ovaj film svakako ostavlja najjači dojam kada se gleda prvi puta, zbog faktora iznenađenja koji slijedi na kraju. No ostaje činjenica da se nikada nećemo plašiti mrtvih koji se javljaju dječaku Coleu Searu, koliko sam klinac u nama pobuđuje neugodu svojim šaputanjem i neprirodnom smirenošću i ozbiljnošću u nekim jezivim situacijama.

2. Regan MacNeil u filmu “Egzorcist” (“The Exorcist”, 1973.)
Glumica: Linda Blair

Svima onima koji su gledali ovaj film ne treba posebno objašnjavati zašto je Regan jedan od najstrašnijih likova svih vremena. Podsjetit ćemo samo na nekoliko sitnica – djevojčica opsjednuta vragom u 122 minute filma izbacuje sve najgore, i u fizičkom i u psihičkom smislu, što ljudski um može zamisliti.

1. Damien Thorn u filmu “Pretkazanje” (“The Omen”, 1976.)
Glumac: Harvey Stephens

Harvey Stephens u ovom je filmu utjelovio pravo malo čudovište, dječaka Damiena, koji je sin samog Antikrista i pokazuje sve znakove duboko poremećenog bića. Film obiluje neobičnim događajima, nesrećama i krvlju. Mali glumac je za ulogu bio nominiran za Zlatni globus, ali se nakon “Pretkazanja” nikada nije više ozbiljno bavio glumom.
(jk, Izvor: www.moviefone.com)