U današnje virtualno doba kada se život svodi na pitanje “Imaš li fejs?” gotovo da se podrazumijeva da osim serviranja vlastitih života, mnogi roditelji učestalo i bez razmišljanja također putem Facebooka i drugih društvenih mreža redovito objavljuju i fotografije svoje djece. S obzirom na to da nam je to gotovo postalo normalno i “podrazumijeva se” ponašanje, jesmo li se ikad zapitali ima li opasnosti u postavljanju tagirane fotke djeteta s naznačenim imenom djeteta?

Roditelji čine sve kako bi zaštitili svoju djecu u realnom svijetu, no malo tko zapravo promisli ima li opasnosti u postavljanju fotke djeteta u virtualnom svijetu i koje su moguće posljedice. Iako Facebook ima brojna sigurnosna ograničenja, skeptici smatraju kako neovisno o oznakama sigurnosti i zaštićenosti pojedine fotografije, one još uvijek mogu biti laka meta za predatore i lovce na dječje fotografije koji ih potom prodaju na crnom pedofilskom tržištu i dijele međusobno u takvim kriminalnim okruženjima.

Protivnici objavljivanja fotografija na društvenim mrežama često ističu kako se unatoč ograničavanju pregleda pojedine fotografije, sigurnosne postavke uvijek mogu ugroziti. Svakodneveno postoje na tisuće prijava hakiranja u profile korisnika.

Posebno je opasno stavljati fotografije na kojoj se nalazi dijete fotografirano ispred kuće s jasnom vidljivim kućnim brojem, navedenim imenom i tagiranim jednim od roditelja? Drugim riječima, opasno je stavljati fotografije koje pozadinom i okruženjem previše otkrivaju. U tom smilsu nije pametno stavljati fotografije djeteta ispred njegove škole, kluba u kojem trenira, igrališta na kojem se igra i drugih lokacija koje su prepoznatljive, a dijete na njima često boravi samo.

Ako ste nakon ovih informacija i dalje zagovornici objavljivanja fotografija svakako obratite pozornost na sigurnosne postavke vlastita profila i izbjegavajte tagirati slike djeteta njegovim imenom i posebno fotografije u inkriminirajućim pozama (npr. na plaži, bez odjeće, za vrijeme večernjih kupki i slično) i na prepoznatljivim lokacijama. Osim toga, obratite pažnju da li se vaša djeca nalaze na fotografiji sa svojim malenim prijateljima te prvo provjerite s njihovim roditeljima slažu li se s objavljivanjem fotografije.

Sigurnosti i opreza nikad nije previše, posebno ako se radi o vašim mališanima, pa se prije svega uvjerite da na društvenoj mreži imate “provjerenu” listu prijatelja koji mogu pristupiti vašim fotografijama, kako bi umanjili rizik od neželjenih posljedica.