Što bi to bili božićni blagdani bez pravih malih zimskih dodataka – začina. Nema ljepšeg osjećaja nego kad se kućom širi miris vanilije, cimeta i klinčića. Osim što su zaduženi za širenje finih mirisa, ovi božićni začini pozitivno utječu na zdravlje. Obogatite blagdane nekim od sljedećih dodataka i u potpunosti uživajte u najljepšim danima u godini.

Cimet

Miris cimeta prva je asocijacija na Božić. Glavni je sastojak medenjaka, kolača, božićnih keksa, ali i kuhanog vina. Postoji i do 250 vrsta cimeta, najpopularniji su cejlonski i kasija koji je češći u trgovinama u Hrvatskoj. Cimet spada među najstarije začine, a najviše je cijenjen cimet sa Šri Lanke. Regulira razinu šećera u krvi, pomaže kod upala i ima antioksidativna, antibakterijska i antiupalna sredstva.

Klinčić

Nakon cimeta, klinčić je najčešći božićni začin. Koristi se za kolače, kuhano vino, pite i kompote, a odlično odgovara uz naranče i jabuke. Od davnina se koristi za liječenje probavnih problema, zubobolje i gljivičnih infekcija, ali i uklanjanje lošeg zadaha. “Prozvan” je i prirodnim antioksidansom.

Đumbir

Koristi se u svim vrstama jela, a za hladne dane uvijek dobro dođe čaj s đumbirom. Nerijetko se đumbir dodaje u medenjake, a globalno su poznati tzv. gingerbread man, medenjaci s đumbirom u obliku čovječuljaka koji su postali jedan od zaštitnih znakova Božića. Ovaj začin sadrži specifičnu aromu i brojna ljekovita svojstva kao što je povećanje cirkulacije, smanjenje upale, mučnina, groznice i plinova. Pomaže i kod bolova, poput menstrualnih ili glavobolje.

Zvjezdasti anis

Za početak, važno je znati da ga je potrebno koristiti u malim količinama zbog jačine njegove arome. Od biljke anis, plod se koristi kao začin, u kulinarstvu, među ostalim i za kolače, ali upotrebljava se i u pripremi likera i rakija. Čaj od anisa odličan je za smirivanje nadutosti nakon božićne gozbe, ali i kod problema s dišnim putevima.

Muškatni oraščić

Muškatni oraščić, zasigurno je jedan od omiljenih božićnih začina. Odlično se uklapa u različita jela, slatka i slana, ali i u čajeve koji nas mogu zagrijati u hladnim, zimskim danima. Najčešće se koristi u medenjacima, blagdanskim keksima i kuhanom vinom. Koristite ga u malim dozama, jer u protivnom može biti toksičan.

Vanilija

Riječ je o začinu koji potječe od istoimene biljke, čija se primjena nakon otkrića Amerike proširila i na ostatak svijeta. Često se nalazi u receptima i nemojte je miješati s vanilin šećerom. Osim što se koristi u božićnim slasticama, ona može odlično poslužiti i kao začin koji opušta, ublažuje zubobolje i opekotine. Osim toga, odlična je u trudnoći za ublažavanje mučnina, kao i kod akni.