Jubilarno 50. izdanje Međunarodnog festivala kazališta lutaka – PIF održat će se od 16. do 22. rujna u Zagrebu, a u sedam dana ugostit će preko 200 izvođača iz osam zemalja svijeta te prikazati 15 izabranih lutkarskih predstava u službenom dijelu programa.

Najstariji međunarodni lutkarski kazališni festival u Hrvatskoj službeno će otvoriti središnje akademsko državno lutkarsko kazalište iz Moskve, Sergej Obrazcov, 16. rujna na Sceni Travno, izvedbom predstave “Djevojčica iz Lenjingrada.” Predstava kombinira lutke, kadrove iz vojnih kronika, animaciju i filmove, a prikazuje život male Valje za vrijeme okupacije Lenjingrada.

Dolazak lutkara i lutaka u grad, najavit će dobroćudni div Pifko i Pifkova povorka koja kreće 16. rujna u 11 sati iz Tkalčićeve, preko glavnog trga i Cvjetnog trga do paviljona na Zrinjevcu. Organizatori su i ove godine pripremili bogati off program u sklopu kojeg će biti održane kreativne radionice, stručne edukacije, projekcije animiranih filmova, izložbe i predstave na gradskim ulicama i trgovima.

Festival službeno zatvara svoja vrata 22. rujna na Sceni Travno, svečanom dodjelom nagrada i posljednjom lutkarskom predstavom iz off programa, “Behind the Paper”, u izvedbi studenata Umjetničke akademije u Osijeku, dugogodišnjih partnera i sudionika PIF-a. Detaljan raspored predstava, kao i informacije o izvođačima, popratnom programu i ulaznicama nalaze se na službenim stranicama PIF-a.