U West Yorkshireu u Velikoj Britaniji živi obitelj Rawnsley, odnosno Gemma i Lewis Rawnsley i njihovo sedmero djece. Na prvi pogled izgledaju kao i svaka druga velika obitelj, no posebni su po tome što odgajaju djecu na način da im ne postavljaju baš nikakva pravila i granice. Starija djeca mogu se tetovirati i napraviti piercing, mlađa se mogu igrati sjekirom ili šarati po zidovima.

Pozvali su novinare u svoj dom te će biti dio dokumentarca “Feral Families” na programu Channel 4. Željeli su pokazati svoj dom bez granica, no Skye (13), Finlay (12), Phoenix (9), Pearl (8), Hunter (5), Zephyr (3) i Woolf (1) ipak imaju dva pravila kojih se moraju držati: ne smiju lagati i jedan drugog povređivati.

“Kad ljudi vide mog sina kako u ruke uzima sjekiru, misle da je to jako opasno. Ali nije ako ih naučite kako se rukuje sjekirom”, objašnjava 35-godišnja Gemma. “Donosim vrlo promišljene odluke, pa ako se nešto čini opasnim svjesna sam rizika, ali puno mi je važnije da se djeca uče odgovornosti.”

Ni jedno dijete ne ide u školu, već ih roditelji uče čitati i pisati, a jednom godišnje stručno vijeće za obrazovanje dolazi ih obići i provjeriti kako napreduju. Do prije godinu dana, njihov 9-godišnji sin Phoenix nije želio učiti pisati, ali se predomislio jer nije mogao pisati poruke svojim prijateljima na Xboxu.

“Oni zaostaju za svojim vršnjacima kad je u pitanju školsko obrazovanje, ali mene to ne brine”, kaže Gemma i dodaje: “Ispiti su ionako testovi memorije i ne govore ništa o nečijoj inteligenciji.”

Rawnsleyjevi klinci smiju psovati, crtati po zidovima, koristiti kemikalije kada rade neke pokuse, sami se šišaju, idu spavati kada žele. Međutim, ti klinci znaju i kuhati, peči kolače, popravljati stvari, vrlo su snalažljivi, kreativni i maštoviti. I iako na prvu zvuči da su djeca prepuštena sama sebi i da se tu radi o potpunom kaosu, Gemma kaže da itekako promišljeno odgajaju djecu. Naime, svaki postupak djece svodi se na donošenje odluka, preuzimanje odgovornosti i upoznavanje posljedica.

“Razmišljamo puno o tome kako ih odgajamo, ali čini se da funkcionira, jer dobivamo mnogo komplimenata da su nam djeca divna. Na prvu se sve skupa čini jako divlje, no funkcionira”, kaže Gemma.