Nova godina predstavlja novi početak, a za mnoge ljude i donošenje odluka kojih se ipak nisu uvijek u stanju pridržavati. Međutim, možda vam u tome može pomoći netko iz vaše okoline, tko će također donijeti neke odluke? Ponekad je jednostavno sve lakše udvoje, a ta osoba može biti upravo vaš mališan!

Naravno, neće se ovdje raditi o nekim životno važnim odlukama, međutim i sitnice mogu predstavljati izazov klincima, a mogu i ono najvažnije – izgraditi karakter.

Bez nametanja gotove odluke

Na samom početku, važno je da dijete zaista samo želi donijeti neke odluke kojih će se u narednim mjesecima pokušavati pridržavati. Stoga bi poziv da mu se pridružite u donošenju istih trebao biti upravo prijedlog koji će mališan razmotriti ili odbaciti. Stavljanje djeteta “pred gotov čin” u kojem mu roditelj nameće odluku za koju od njega očekuje da će usvojiti, neće rezultirati nikakvom poukom već samo frustracijom, a često i inatom.

Najbolja taktika bila bi pojasniti mališanu što su novogodišnje odluke i zašto ih ljudi donose. Potom krenite s vlastitim primjerom, i navedite koju ste odluku ove godine donijeli, te pitajte dijete što o njoj misli. Tada ga možete upitati želi li on sam donijeti neku odluku koje bi se mogao pridržavati. U slučaju da je odgovor automatski negativan, zapamtite kako nema smisla forsirati.

Kako odabrati odluku?

Nakon što ste mališanu pojasnili sve što ga je zanimalo oko novogodišnjih odluka  on se odlučio donijeti jednu, vrijeme je za najteži zadatak – kako odabrati i otkuda zapravo krenuti? Odraslima je prilično lako odlučiti, budući da su svjesni toga koji su njihovi eventualni poroci, i u čemu bi se novom mogli okušati u godini pred njima. S klincima je nešto teže, te slobodno možete predložiti mališanu neke stvari, sve dok ima slobodu izbora i samostalnog donošenja konačne odluke.

Neke od stvari koje kao roditelj možete predložiti jesu i odluke koje i odrasli često donose, no u ponešto modificiranom izdanju. Primjerice, umjesto odluke koja uključuje zdravu prehranu, mališan može obećati sam sebi da će dnevno pojesti barem jednu jabuku ili komad voća. Odluka o aktivnijem stilu života, mališanima može značiti okušavanje u nekom novom sportu ili pak priključivanje sportskom timu u svojoj školi. Nadalje, odluka o smanjenju vremena provedenog pred ekranom ili uz mobilni uređaj često brzo padne u vodu kad su klinci u pitanju. Stoga ju mališan ne treba niti donositi, no umjesto toga može odlučiti kako će svaki mjesec pročitati jednu knjigu.

Roditelji kao primjer

Mališanu će upravo roditelji biti uzor prilikom donošenja određene odluke, pa je logično kako će o njihovom pridržavanju istih ovisiti i djetetov uspjeh. Dok god se kao roditelj držite onoga što ste odlučili ,minimalne su šanse da i mališan poklekne.

S druge strane, nije dovoljno tek donijeti odluku. Važno je da proces pridržavanja bude zabavan i maštovit, pogotovo za mališana. Svaki tjedan koji protekne u pridržavanju odluke možete proslaviti ili na neki način obilježiti. Kako ćete to učiniti, isključivo je na vama. Svaka obitelj voli uživati u određenim aktivnostima, koje će svaki put biti mališanu podsjetnik na obećanje, ali i nagrada za trud koja ga zasigurno neće ostaviti ravnodušnim.