Prva asocijacija koja nam pada na pamet kada je riječ o međuljudskim odnosima je cvijeće. Bez obzira na to je li riječ o obiteljskom, ljubavnom ili prijateljskom odnosu, ako ne želimo da uvene, trebamo ga redovito zalijevati i pružati mu dovoljno pažnje. Da su odnosi poput cvijeća kojeg treba njegovati, slaže se i Bela Gandhi, svjetski poznata osobna trenerica i osnivačica servisa za spajanje ljudi. Naime, ona ističe da u samo 60 sekundi kroz 15 nevjerojatno jednostavnih tehnika možemo izgraditi dugoročan, sretan i bezbrižan odnos s prijateljima, djecom, kolegama, čak i sami sa sobom. Potrebno je samo malo pažnje i mrvičak vremena.

1. Ojačajte vaš odnos s partnerom

Foto: Pixabay

Zagrljaj od 60 sekundi

Svaki dan izdvojite 60 sekundi za grljenje sa svojim partnerom. Ono poveća proizvodnju hormona sreće, dopamina i oksitocina koji su odgovorni za stvaranje osjećaja zadovoljstva i privrženosti. Zagrljaj ne košta ništa, a znači puno.

Pošaljite poruku

Iznenadite partnera i natipkajte mu neku slatku, ali kratku poruku. Napišite mu koliko nešto cijenite ili volite kod njega. Isto tako, možete ga podsjetiti na neki lijepi trenutak koji ste proveli zajedno i koji vam se zauvijek urezao u sjećanje. Sigurni smo da ćete oboje cijeli dan prštati pozitivnom energijom, ali i početi planirati neki zajednički odmor.

Sitnica na poklon

Kad se vraćate s posla ili iz grada, svratite u trgovinu i kupite svom partneru omiljeni sok, slatkiš ili voće. Svako biće, voli biti paženo i maženo. Sreća i zadovoljstvo nalazi se u malim stvarima.

2. Ne zaboravi na prijatelje

Foto: Pixabay

Pjesma na radiju

Prava prijateljstva njeguju se tijekom cijelog života. Ako se već neko vrijeme niste čuli s nekim prijateljem ili prijateljicom, iznenadite ga slanjem poruke. Primjerice, napišite mu: “Čuo sam tvoju omiljenu pjesmu na radiju. Što kažeš na to da se nađemo ovih dana?”

Cvijeće

Cvijeće je jedan od najpažljivijih poklona koji nikada neće zastarjeti i jednako veseli onoga tko ga daruje kao i onoga tko ga prima. Stoga, bez nekog posebnog razloga, kupite svojoj prijateljici teglu sa cvijećem ili mali buketić. Još se malo potrudite i na komad papirića napišite kratku poruku kao npr. “Stalo mi je do tebe.”

Glasovna poruka

Iako nisu previše popularne, ostavite osobi koja vam znači glasovnu poruku. Recite joj da jedva čekate da je vidite i da ne znate što biste bez nje. Ako ste rasploženi, možete joj i zapjevati. Pripazite samo da joj vaše pjevanje ne prisjedne.

3. Vodite brigu o svojoj djeci

Foto: Pixabay

Poruka u kutiji za užinu

Ako djetetu pripremate užinu, ne zaboravite u kutiju umetnuti i papirić na kojem ste napisali dvije do tri tople riječi. Primjerice, “Ponosan sam na tebe”, Volim te najviše na svijetu”, “Jedva čekam vikend da budemo svi zajedno” i sl. Djeci svaki dan trebamo pokazivati koliko ih volimo i koliko nam je do njih stalo.

Zabavni obrok

Kad ste dobre volje i kad imate vremena, poigrajte se s hranom koju poslužujete djetetu. Možete ga iznenaditi neobičnim serviranjem. Uvjereni smo da će čak i jedno malo srce na tanjuru, izmamiti djetetu osmijeh na lice.

[PROČITAJTE I OVO: Ovakva hrana nijedno dijete neće ostaviti ravnodušnim]

Kompliment tijekom večere

Zajedničke trenutke tijekom večere iskoristite kako biste djetetu udijelili koji kompliment. Navedite mu neki razlog zbog kojeg mu se divite. Takvi trenutci iznimno su važni za osnaživanje obiteljskih odnosa. Djeca će ih dugo pamtiti i imat će na njih pozitivnog utjecaja.

4. Gradite odnos sa svojim kolegama

Foto: Pixabay

Slastica tijekom pauze

Prije posla svratite u slastičarnicu i za svoje kolege u uredu kupite nešto slatko. U pauzi za ručak, iznenadite ih desertom.

Zahvala

Svaki put kad vam netko od kolega u nečemu pomogne, ne zaboravite zahvaliti mu se. Možete mu poslati i poruku kad dođete kući. Zapamtite, dobro se dobrim vraća.

Pohvala

Nisu svi šefovi isti. Ako je nadređeni prema vama korektan, uzvratite mu istom mjerom. Ponekad ga i pohvalite za njegov rad. Nemojte samo pretjerivati da se ne bi umislio.

5. Ne zaboravite na sebe

Foto: Pixabay

Popis

Napravite popis od sedam stvari koje vas čine sretnom osobom. Barem jednom u tjednu, ispunite si neku želju s popisa.

Bolje davati nego primati

Ne očekujte da vam netko prvi podari osmijeh ili neku lijepu riječ. Budite vi prvi i širite pozitivnu energiju. Tijekom vožnje liftom, udijelite susjedi kompliment ili dajte prosjaku na ulici koju kunu. Osjećat ćete se sretno i zadovoljno.

Dobre osobine

Malo razmislite i napiši na male papiriće svojih pet dobrih osobina koje ćete držati u novčaniku. Svako malo podsjećat će vas na ono dobro što nosite u sebi. Pojačat ćete vaše samopoštovanje i raspoloženje.