Iako možda proslava dječjeg rođendana u prirodi, “na prvu” zvuči organizacijski komplicirana i nezanimljiva, dječji tulum na otvorenom ima brojne prednosti. Za početak, nema temeljitog čišćenja kuće ili stana, nema pranja suđa, razbijenih vaza, prolivenih slatkih sokova po namještaju, ljutitih susjeda zbog galame. Što je još važnije, ova opcija je jeftinija od primjerice proslave u dječjim igraonicama, a broj mjesta nije ograničen.

Za proslavu na otvorenom, najvažnije je dobro se organizirati i unaprijed osmisliti plan. Napravite popis stvari koje trebate ponijeti i koje bi vam mogle zatrebati jer u prirodi nećete biti okruženi svakodnevnim stvarima.

Nemojte zaboraviti sljedeće:

  • Kutije ili velike vrećice u kojima ćete moći stavljati poklone
  • Škare, selotejp, trake i pribadače koje će vam biti od koristi prilikom dekoriranja i postavljanja stola
  • Rezervna garderoba za slavljenika ukoliko dođe do nepredviđenih situacija
  • Nož i lopatica za tortu
  • Napunjen fotoaparat
  • Rekviziti predviđeni za igre na otvorenom: lopte, frizbi, rekete itd.

Detaljan plan i program dječjeg rođendana

Odaberite idealno mjesto

Rođendan možete organizirati kraj nekog od gradskih jezera uz koja se nalaze i mjesta za roštiljanje, klupice i stolovi na kojima će sjediti gosti. Ako želite nešto originalnije, nađite neku lijepu i prostranu livadu i napravite mali slatki piknik s puno dekica i jastučića. Ako je rođendan u ljetnim mjesecima, pripazite da mjesto na kojem bude organizirana proslava ima i dovoljno hlada.

Ukrašavanje

Kad je u pitanju ukrašavanje, nemojte pretjerivati. Napušite dovoljno šarenih balona i okolo ih razbacajte. Na drveće možete objesiti šarene trakice i ostale ukrase. Na stol postavite šareni papirnati stolnjak koji poslije možete baciti. Tanjuri, čaše i pribor za jelo neka budu plastični kako s njima ne bi imali problema oko pospremanja.

Hrana i piće

Kad su u pitanju rođendani, djeca najmanje pozornosti obraćaju na hranu. Ne komplicirajte previše i ne trošite previše novaca. Mali slatki sendviči, male pizze, hrenovke u lisnatom ili muffini, bit će sasvim dovoljni. Ne zaboravite na grickalice, ali ne pretjerujte. Kad je u pitanju torta, birajte onu zamrznutu koju ćete do korištenja držati u putnom hladnjaku. Lijepo vrijeme nije idealno za držanje ove slastice na otvorenom. Za piće su najbolji prirodni sokovi u većim pakiranjima s pipcem pa si djeca mogu i sama točiti kad su žedna. Ne zaboravite vodu, a i koja košarica s voćem ne bi bila na odmet.

Igre i animacija

Djeci je od jela i pića ipak važnija zabava. Savjetujemo da prije proslave smislite neke igre koje ih mogu potaknuti ako ih uhvati trenutak dosade. Evo nekoliko prijedloga:

Utrka s tri noge

Ova zabavna igra nasmijat će sve mališane. Broj igrača mora biti paran; znači 10 igrača se podijele u parove, po 2 para. Parovi stanu jedan pored drugog te im se oko noge stavi kolut ili zaveže s nekom špagom (ne prečvrsto). Na signal, svi parovi trebaju početi trčati. Tko prvi stigne do cilja, pobjednik je i osvaja simboličnu nagradu.

Pero ždero

Na vezicu treba zavezati okrugle kekse (po mogućnosti čokoladne i sa rupom u sredini). Djeca trebaju pojesti keks tako da ga ne diraju tj. ruke su im na leđima, a pobjednik je onaj koji prvi pojede svoj keks. Nemojte da djeca pretjeraju s ovom igrom da klinci mogu kušati i rođendansku tortu.

Zaledi, odledi

Dijete koje slavi rođendan može biti osoba koja će označavati drugu djecu. Djeca trče i slavljenik mora dodirnuti bilo koje dijete. Kada slavljenik dodirne neko dijete, to dijete mora se zamrznuti, tj. ostati na mjestu. Odlediti ga može osoba koja nije zamrznuta i tako što mu mora proći kroz noge.

[PROČITAJTE I OVO: Kako zabaviti djecu na rođendanu? Najpopularnije rođendanske igre!]

Budući  da se radi o rođendanu na otvorenom, pozovite i roditelje da budu prisutni ako žele. Za njih napravite koju slanu i slatku grickalicu više i ponesite dovoljno tekućine.