U posljednje vrijeme sve je više znanstveno utemeljenih studija koje napominju da su zajednički obroci odlična prilika za istinsko obiteljsko povezivanje. Mnoge su studije, između ostalog, pokazale da je vrijeme koje obitelj provodi u blagovanju “presudno” za sveopće dobro djeteta te da obiteljski obrok predstavlja “forum za povezivanje.”

Međutim, vrlo često komunikacije za obiteljskim stolom manjka jer su ukućani u današnje vrijeme, vrijeme tehnološke revolucije potpuno zaokupirani svojim uređajima. Mobiteli i ostala “čuda” tehnologije, postali su “najbolji prijatelji” i djeci i odraslima.

Sa činjenicom da zdrave komunikacije među obiteljima manjka, slaže se i Američka neprofitna organizacija Common Sense Media koja je prošle godine pokrenula kampanju Device Free Dinner, odnosno Večera bez uređaja.

Uređaj za stolom narušava komunikaciju

Prije početka kampanje, proveli su jedno zanimljivo istraživanje u kojem je sudjelovalo 900 obitelji s djecom u dobi od dvije do 17 godina. Rezultati istraživanja pokazali su da 70 posto obitelji zajedno jede pet ili više puta tjedno te da 93 posto roditelja smatra da je druženje uz večeru važno kako bi s djecom razgovarali o stvarima koje im se događaju u životu.

Iako je većina ispitanika smatralo da mobiteli i ostali uređaji nisu dobrodošli za stolom, 47 posto roditelja priznalo je da su oni sami ili drugi članovi obitelji koristili mobilni uređaj tijekom večere u posljednjih tjedan dana, a 34 posto ih je reklo da im je televizor uvijek ili uglavnom uključen za vrijeme jela.

Većina roditelja, njih 51 posto u čijim se obiteljima koriste uređaji tijekom objeda, izjavila je da se zbog toga osjećaju slabije povezani sa svojom obitelji, 58 posto smatra da uređaji narušavaju komunikaciju, a 35 posto ih je izjavilo da je to i uzrok svađa za stolom. Usprkos tome, 61 posto roditelja smatra da se uz pomoć mobilnih uređaja obitelj zbližava – dijeljenjem poruka, fotografija ili videa.

Sklonite mobitele sa stola

Iz organizacije Common Sense Media ističu da su pokrenuli ovu kampanju kao poticaj na stvaranje ravnoteže između korištenja tehnologije i medija s jedne i neometane komunikacije “oči u oči” s druge strane, ne umanjujući pritom sve prednosti tehnologije. “Na najbolji način iskoristite vrijeme s obitelji i uživajte u večeri bez uređaja – neka to bude dio vašeg zdravog digitalnog životnog stila”, napominju iz Common Sense Media. Stoga, barem na pola sata, iz svoga vidokruga, maknite sve uređaje, isključite zvukove na istima i uživajte u zajedničkim obiteljskim trenutcima, kojih ionako, nikad dovoljno.