Ne postoji uspješna formula za savršen brak niti savršenu vezu. Svi se mi, ponekad, priznali ili ne, svađamo ili kako volimo reći, raspravljamo sa svojim partnerima. Ponekad su uzroci svađa sasvim banalni i ne vode nikuda, a ponekad svađe izazovu nimalo bezazlene i ozbiljne situacije. Kako god bilo, zdravo je ponekad i “zakačiti” se s partnerom jer otvorena komunikacija, pa makar ona bila popraćena i prepirkama vodi zdravom i kvalitetnom odnosu.

Stranica specijalizirana za online spajanje parova eHarmony odlučila je zagrepsti ispod površine te saznati koji su najčešći uzroci svađa među parovima. Dosadašnja istraživanja su pokazala da su glavni uzroci svađa među partnerima novac i seks, no kad su u pitanju muško-ženski odnosi, čini se, da su zapuhali neki novi vjetrovi.

Prema najnovijem istraživanju čak 47 posto parova kao najčešći uzrok svađa navelo je neslušanje partnera i ignoriranje njegovih, odnosno njezinih problema. Na drugom mjestu našla se nepromišljenost partnera. Njih 34 posto smatra da partner govori “krive stvari u krivo vrijeme.” Bezobzirnost je zauzela treće mjesto te čak 29 posto parova upravo nju smatra glavnim uzrokom prepirki. Financijski problemi utječu na odnos kod 27 posto parova.

“Ponašanje” u spavaćoj sobi također može biti dovoljno dobar razlog za započeti svađu jer 13 posto ispitanih parova redovito se prepire zbog hrkanja jednog od partnera, a kod 10 posto parova nedostatak seksa je glavni uzrok svađe. Radno vrijeme partnera potiče svađanje kod 10 posto parova, a stalno “buljenje” u neka od čuda tehnologije izaziva raspravu kod 13 posto ispitanih parova. Srećom, polovica ispitanih žena i muškaraca, svađe prihvaća kao dio svakodnevnog života koji im ne može dugoročno naškoditi već pomoći da uspostave još bolji odnos.