Neke namirnice mogu se konzumirati i nakon isteka roka trajanja

Svake godine bacaju se enormne količine hrane u cijelom svijetu. Izuzetak nije ni Hrvatska jer u strahu da se ne bi razboljeli i otrovali, bacamo namirnice kojima je prošao rok trajanja.

namirnice

Međutim, sve se više stručnjaka slaže da neke namirnice možemo jesti i nakon isteka roka.

Prije svega, treba razlikovati dvije vrste upozorenja koje stoje na ambalažama. “Najbolje upotrijebiti do” i “Upotrebljivo do” ne znači isto. Kada na namirnici piše “Upotrebljivo do”, to znači da se ne može koristiti nakon isteka naznačenog roka, dok se “Najbolje upotrebiti do” više odnosi na kvalitetu hrane, što znači da je jestivo i nakon isteka roka, samo neće biti iste kvalitete.

Ako ne želite više bacati hranu, ovo su namirnice koje možete konzumirati i nakon isteka naznačenog datuma roka iskoristivosti na ambalaži.

Čokolada

Ako joj je istekao rok trajanja, po sebi će imati bijele mrlje, koje su zapravo posljedica kristalizacije šećera. Zapravo je sigurna za jesti, iako neće biti baš ukusna.

Čips

Također je jestiv nakon isteka datuma do kojeg piše da ga je najbolje konzumirati, ali samo do tri tjedna nakon isteka roka.

Jaja

Ako stoje na temperaturi ispod 5 stupnjeva Celzijevih, jaja mogu trajati od tri do pet tjedana. Neki stručnjaci savjetuju da prije konzumacije jaja napravite test kako bi se uvjerili da se nisu pokvarila. Ako stavite jaje u zdjelu vode i ako jaje pluta, to znači da su se stvorili plinovi u ljusci pa ih ne treba jesti. Ako jaje potone, jedite ga bez brige.

Riža

Pravilno pohranjena, riža se ne može pokvariti. Sve vrste riža, osim integralne, nemaju rok trajanja. Važno je da je nakon otvaranja pohranite u spremnik s dobrim poklopcem.

Sir

Samo tvrdi sirevi, sigurni su za jesti nakon isteka roka do kojeg piše da ih je najbolje konzumirati. S druge strane, meki sirevi dobri su za jesti samo tjedan dana nakon što otvorite ambalažu.

Kiseli krastavci i masline

Traju godinu dana nakon otvaranja, držite li ih u hladnjaku, bez obzira na rok trajanja.

Tjestenina

Suha tjestenina neće se lako ni brzo pokvariti. Dokle god se ne osjeti neugodni miris, možete uživati u tjestenini.

Začini

Gotovo svi začini traju i do dvije godine duže nego što je otisnuto na pakiranju. To vrijedi za papar, cimet, peršin, češnjak, crvena paprika. Važno je samo da ih čuvate na suhom i hladnom mjestu, po mogućnosti u staklenci.