Blagdansko vrijeme za većinu obitelji znači i ukrašavanje doma raznim dekoracijama. Ovo je idealna prilika za maštovitost i kreativnost te oživljavanje prave božićne bajke u vlastitom prostoru. Božićno drvce ukrašeno lampicama i kuglicama u bojama središte je većine domova u vrijeme blagdana. I dok je nekima glavna briga koje ukrasu upotrijebiti i koju veličinu drvca odabrati, neki imaju i malo više od toga na pameti. To će najbolje znati vlasnici kućnih ljubimaca, ali i roditelji nestašnih mališana.

Božićno drvce i mali nestašluci

Šarene lampice koje se neprestano pale i gase, staklene kuglice koje se presijavaju u cijeli spektar boja ili pak srebrne i zlatne trakice. Svaka dekoracija u vašem domu u vrijeme blagdana definitivno će najveću pozornost privući jednim članovima obitelji – kućnim ljubimcima. Doista, ponekad se čini jednostavno nemoguće u potpunosti izbjegavati nezgode koje prate božićno vrijeme. Igranje kuglicama ili penjanje po drvcu nešto je što je dobro poznato vlasnicima mačaka, a neki se psi također odvaže na ovakve pothvate.

Teško da ćete biti u mogućnosti u svakom trenutku nadgledati dekoracije kojima ste ukrasili dom, no neke stvari ove godine ipak možete napraviti malo drugačije. To ne znači da se dekoracija morate u potpunosti odreći, već napraviti nekoliko sitnih preinaka koje će ih držati malo dalje od znatiželjnih ljubimaca ali i nestašnih mališana.

Spašavanje drvca

Božićno drvce obično se postavlja tek na mali stalak u koji se utakne deblo, ili je pak u posudi sa zemljom ako ste se odlučili na svježe drvce. To znači da je ono blizu poda, ali i dohvata šapa, a nestabilan oslonac znači da ga tek nekoliko poteza može prebaciti u vodoravan položaj. Za početak bi ga trebalo osigurati što čvršćim „težištem“. To znači kako tek stalak neće biti dovoljan, te ga je najbolje dodatno staviti u posudu sa zemljom ili šljunkom kako bi ga bilo što teže prevrnuti. U posudu sa zemljom kod svježih drvaca možete kao dodatno osiguranje dodati nekoliko većih kamena koji će ga držati na mjestu.

Kada ste osigurali samo drvce, preostaje vam isto učiniti i sa ukrasima koji se nalaze na njemu. To možete učiniti na više načina, a cilj je jedino onemogućiti jednostavno bacanje kuglica u tek nekoliko pokreta. Komadom konca dodatno ih „privežite“ za granu tijekom postavljanja. Isto možete učiniti i s lampicama, te ih na nekoliko mjesta dodatno učvrstiti koncem ili još bolje komadom tanke žice. Istina, riječ je o malo većem poslu, no uštedjeti će vam stresne trenutke zvuka razbijanja usred noći.

Sastav dekoracija

U slučaju da uz ljubimce u kući imate dijete koje je prohodalo i samostalno može istraživati svijet oko sebe, prioritet bi vam trebao biti i sigurnost. Vrpce, staklo i sitni ukrasi mogu biti uzročnici nezgoda za koje je dovoljan tek trenutak nepažnje.

Ukrasi se danas mogu naći i u verzijama od kartona ili papira, a stručnjaci upozoravaju kako je potrebno obratiti pažnju ina samo drvce. Uvijek je bolja opcija pravo od umjetnog drvca, koliko god ono bilo praktičnije. Pogotovo što se tiče kućnih ljubimaca koji bi mogli doći u iskušenje da provjere kakav okus ima. Drvca od umjetnih materijala mogu sadržavati toksične spojeve.

Električne kablove koji su povezani s lampicama na boru poželjno je na neki način „kamuflirati“, kako ne bi privlačili pozornost i postali objekt igre i potezanja. Na mjestu gdje su kablovi na podu, možete ih za isti zalijepiti trakom. Alternativna opcija neka vam budu lampice koje rade na bateriju i nije potrebno provlačiti duge žice sve do izvora električne energije.

Obraćanje dodatne pozornosti na svaki detalj možda će vam ovih blagdana i oduzeti malo više vremena i truda, no sitne preinake dovoljne su da se opustite i uživate u mnogima najljepšem vremenu u godini.