Udruga roditelja “Korak po korak” provodi Istraživanje za roditelje o postizanju ravnoteže između posla i obitelji s partnerom, Klubom trudnica i roditelja Split. Istraživanje se provodi u sklopu projekta BRZO (Bolja ravnoteža za zaposlene obitelji) #Posao&Obitelj, uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Kratka anketa

Za ispunjavanje ankete roditeljima je potrebno odvojiti najviše 10 minuta, a sudjelovanje je u potpunosti anonimno i ovim putem pozivamo sve roditelje, bez obzira na trenutni radni status da se uključe u projekt, ispune anketu i doprinesu stvaranju boljih uvjeta za obiteljski i poslovni život u Hrvatskoj. Anketa se može ispuniti do 20. travnja 2018. godine i nalazi se na OVOM LINKU.

Jesu li poslovni uspjeh i zadovoljstvo obiteljskim životom spojivi?

Ovim istraživanjem cilj je preispitati mišljenja, iskustva i stavove roditelja o mogućnostima i potrebama u Hrvatskoj za postizanje ravnoteže između posla i obitelji. Što ravnoteža za zaposlene obitelji znači i koliko radni uvjeti u Hrvatskoj omogućuju kvalitetan obiteljski život, a da se pritom ne isključuje poslovni uspjeh.

Pomoću rezultata ove ankete kreirat ćemo poruke te osmisliti kampanju kako bi informirali sve roditelje, građane, poslodavce i vlast o potrebama zaposlenih obitelji te važnosti ravnoteže za demografsku politiku, pozitivno roditeljstvo i zdravo odrastanje svakog djeteta. Roditelji i poslodavci susreću se s brojnim izazovima, a ovim putem želimo potaknuti društvo na aktivne promjene i podršku zaposlenim roditeljima.

Projektom BRZO #Posao&Obitelj prijedlog Work-life balance direktive na europskoj razini nastojimo povezati s potrebama obitelji u Hrvatskoj, te ukazati na potrebe i promjene u nacionalnoj obiteljskoj politici koju provode institucije RH. Ovim putem kao članica Europske mreže obiteljskih organizacija COFACE Families Europe, mogućnosti obitelji u Hrvatskoj želimo približiti međunarodnim smjernicama koje ističu zagovaranje uvjeta za lakše usklađivanje zahtjeva poslovnog i obiteljskog života na razini Europske unije. Europske smjernice uključuju obavezni roditeljski dopust za očeve u vrijeme rođenja djeteta, neprenosivih 4 mjeseca roditeljskog dopusta za očeve te minimalnu naknadu za roditeljski dopust u iznosu kao na bolovanju.

Zaposlenim roditeljima nastoji se omogućiti fleksibilno radno vrijeme i mjesto rada te mogućnost rada na nepuno radno vrijeme. Ove smjernice nastoje doprinijeti ravnopravnijoj poziciji žena na tržištu rada te uključenosti očeva u brigu o obitelji i kućanstvu od samih početaka.

Obitelji u kojima roditelji uspiju postići ravnotežu svakako su u boljoj poziciji jer se s jedne strane kvalitetnije brinu o djeci i drugim članovima obitelji, a s druge strane ostvaruju pozitivne poslovne rezultate. Kad sve zbrojimo, to utječe na društvo u cjelini. Obitelji u ravnoteži su zadovoljnije, učinkovitije, socijalno uključene.