Ako je suditi po nedavno provedenom istraživanju, inteligentni ljudi bi trebali biti zahvalni isključivo – svojoj majci. Naime, znanstvenici su zaključili kako se gen odgovoran za inteligenciju na dijete prenosi upravo s majke.

Takvo prenošenje omogućuju „uvjetovani geni“, kako su ih znanstvenici nazvali. Ova skupina gena djeluje u svakoj situaciji drugačije, ovisno o njenom podrijetlu. Upravo oni u ovom slučaju djeluju ovisno o tome od koga su naslijeđeni – ako ih dijete dobije s očeve strane, oni se jednostavno – ugase.

Majčin gen i formiranje inteligencije

Uzimajući u obzir uvjetovane gene, čini se kako je ipak majčina genetika ta koja će odrediti koliko će dijete biti pametno. Geni koji na to utječu prenose se na X kromosomu, potvrdili su znanstvenici. Budući da žene imaju dva X kromosoma, a muškarci samo jedan, već se i prije znalo kako su veće šanse da se geni prenesu upravo s majke na bebu.

Ono što je najnovijim istraživanjem potvrđeno jest činjenica kako se očevi geni prilikom pokušaja prijenosa na dijete jednostavno deaktiviraju. To se događa upravo zbog jednostavnog zakona prirode – majčini geni ih nadjačaju.

Laboratorijsko istraživanje

Potvrdu svoje teorije, znanstvenici su potražili u laboratoriju, eksperimentima na miševima. Oni koji su tijekom uzgoja primili veću količinu gena od majke, s vremenom su razvili veće glave i mozgove, no tijelo im je ostalo manje. S druge strane, oni koji su u većoj količini nosili gen s očeve strane, razvijali su se suprotno – uz veće tijelo išla je i manja glava i mozak.

Nadalje, znanstvenici su u mozgovima miševa identificirali stanice koje sadrže majčine, odnosno očeve gene. Stanice s majčinim genima nakupljale su se u dijelu mozga odgovornim za razumijevanje, razmišljanje, komunikaciju i planiranje. Očevi su geni, pak, bili pozicionirani većinom na dijelu zaduženom za stvari poput hrane ili agresije.

Nakon istraživanja na laboratorijskim miševima, provedeno je još jedno s relevantnijim, ljudskim pristupom. Iscrpni intervjui, sustavno provođenim tijekom godina s ljudima iz različitih dijelova svijeta i različitih životnih situacija, predviđanja su samo dodatno potvrdili. Najbolji način za predvidjeti inteligenciju djeteta jest upravo kvocijent inteligencije majke.

Je li zaista sve „zapisano“ u genima?

Naravno, geni nisu jedina stvar koja utječe na razvoj inteligencije i razmišljanja čovjeka tijekom daljnjeg rasta i razvoja. Iako je brojka prilično individualna, smatra se kako genetika utječe na razvoj inteligencije u rasponu od 40 do 60 posto. Ostatak razvoja veže se isključivo za okolinu, koja može imati itekako velik utjecaj.

Iako je dobar dio razvoja inteligencije prepušten i okolini, izgleda kako i tu glavnu riječ vode upravo – majke. Neraskidiva veza između majke i djeteta tako će i u procesu upoznavanja svijeta oko sebe na mališana imati velik utjecaj. Upravo će mu mama pomoći u mnogim dilemama  problemima s kojima se susretne, te tako pripomoći u razvoju socijalne inteligencije.

S druge strane, očevi ipak ne bi trebali imati razloga za brigu po ovom pitanju. U slučaju da se oni u jednakoj mjeri odluče uključiti u emocionalni razvoj djeteta kao što to majke češće rade, nema razloga da mališan dio svoje inteligencije ne „pokupi“ i s njegove strane.