Kad su djeca sama kod kuće, roditeljima to nije pretjerano drago jer iako su u četiri zida obiteljskog doma, postoji niz opasnosti i situacija u koje bi se zbog svoje nesmotrenosti ili naivnosti mogli upustiti. Google koji razvija niz novih djelatnosti, među kojima su i projekti pod zajedničkim nazivom “pametni dom”, investirao je u robotički sustav koji bi trebao “čuvati” vašu djecu od opasnosti koje vrebaju u stanu ili kući. Sustav će funkcionirati po sistemu “velikog brata” i automatski, u realnom vremenu djecu upozoriti da ne smiju dirati ili raditi nešto što za njih nije sigurno.

Google želi uvesti još više pametne tehnologije u naše domove i opremiti ih s kamerama, mikrofonima i pametnim senzorima. Time bi omogućio sistemu umjetne inteligencije da upravlja vrlo učinkovito i precizno našom svakodnevicom. U sklopu tog sustava postojao bi i robot koji bi pratio neželjena ponašanja djece. Kada bi se dijete približilo ormariću s alkoholnim pićima, počelo šarati po zidovima, otvaralo kutiju ili ormarić s lijekovima ili se odlučilo igrati kuhara na pravom plinskom štednjaku, Googleov robot automatski bi poslao “špotanciju” i upozorenje djetetu da je ta zona za njega zabranjena.

Dok bi robot s jedne strane podsjećao djecu da su mama ili tata već tisuću puta rekli da se nešto ne smije, isti ti mama i tata dobili bi izvještaj u stvarnom vremenu na svoj pametni telefon, što je dijete pokušalo napraviti, a nije za njega sigurno.

Ako vam je ovo bilo pomalo zastrašujuće, onda nemojte nastaviti čitati jer tu cijela priča ne staje. Svoju dozu “špotancije” dobivati bi mogli i roditelji, jer Google robot će moći nadzirati cjelokupno kućanstvo i obaveze koje se trebaju napraviti. Pa ako ne odnesete smeće na vrijeme ili ne operete rublje i suđe, Google robot to će vam baciti pod nos. Isti tren. I tako će vas podsjetiti koliko ste neučinkoviti i lijeni.

Mnogima se ovo neće sviđati, posebno ako ne vole kritiku i strogog gazdu koji im govori što trebaju raditi i kada. No zasigurno će biti i onih koji će Googleu biti zahvalni da im tako efikasno organizira život i učinkovitije od njih samih brine da su svi zadaci napravljeni.

Drugim riječima, Google zna da će konstatni nadzor mnoge ljude činiti emocionalno osjetljivima i da će promijeniti svakodnevicu i dinamiku kućanstva, pa će vas ujedno upozoriti ako primijeti da se vaše mentalno stanje promijenilo. Kako će to raditi? Tako što će prepoznavati vašu facijalnu ekspresiju i govor tijela, kao i boju glasa. Oni koji će pristati nositi Google pametan nakit, sat ili neki drugi nosivi gadget, davat će mu informacije o kompletnom fiziološkom stanju – otkucajima srca, temperaturi tijela i slično. Na taj će način Google pratiti našu aktivnost, predviđati stres, pružati nam uvid u kvalitetu sna, ciklus mjesečnice i davati nam savjete što trebamo raditi kako bi bili zdraviji i opušteniji.

Google robot koji čuva vašu djecu od opasnosti u domu i na neki ih način odgaja još uvijek je u fazi patenta, pa je nemoguće reći kada će i hoće li doći na tržište. No činjenica je da Google, Apple, Amazon i druge visokotehnološke tvrtke vode utrku za tržište pametnih domova i najviše novca ulažu u nove ideje kako još bolje povezati sve pametne uređaje u domu i rješavati probleme uz pomoć tehnologije.