Razvod je jedno od emocionalno najtežih iskustava kroz koja neka obitelj može proći, jer jednako pogađa sve članove obitelji. Supružnici su, ovisno o razlozima razvoda i situaciji, preplavljeni osjećajima krivnje, ljutnje, tuge, boli, gubitka sigurnosti, straha od neizvjesnosti, neuspjeha. Opterećeni su razmišljanjima kako se ponovno posložiti i urediti svakodnevicu te kako će od sad izgledati njihov život i budućnost. Uz sve to, oni moraju i dalje brinuti o djeci, odgajati ih, biti odgovorni i čvrsti, pa ne čudi što ponekad u tom psiho-emocionalnom vrtlogu naprave nešto što dodatno povređuje djecu.

Kaže se da su najveće žrtve razvoda upravo djeca. Oni osjećaju sve što osjećaju roditelji – nesigurnost, strah, tugu, ljutnju, zabrinutost, krivnju, no nemaju još uvijek dovoljno razvijene mehanizme pomoću kojih bi se snosili s ovom velikom i neželjenom promjenom koja ih je zadesila. Stoga im je potrebno razumijevanje i pomoć roditelja da ponovno steknu osjećaj sigurnosti i unutarnjeg mira.

Bez obzira na uzrok razvoda, način na koji se razdvajanje odvija, dogovore oko stanovanja i viđanja djece, najvažnije je da roditelji uvijek na umu imaju dobrobit svoje djece. Kao što smo rekli, to nije uvijek lako, pa donosimo tri pravila koja vam mogu pomoći da zaštitite djecu od dodatne patnje.

Uvjerite djecu da imaju vašu bezuvjetnu ljubav

Kod razvoda djeca gube osjećaj sigurnosti i često smatraju da ako se mama i tata više ne vole, da se može dogoditi da više neće voljeti njih. To je posebno izraženo u slučajevima kada jedan roditelj odluči otići od obitelji. Kada prime tu informaciju, djeca često misle da ih taj roditelj više ne voli i da su ona za to na neki način kriva. Zato je vrlo važno da oba roditelja djeci jasno i glasno daju do znanja da ih bezuvjetno vole i da se to ne može i neće promijeniti. Osim riječima, djeci to pokažite i svojim postupcima. Grlite ih, ljubite, mazite i na sve načine i uvjerite da ih volite. Ako posumnjaju da ih roditelj koji je iselio više ne voli, uvjerite ih u suprotno.

Recite im da to vrijedi i obratno. Ako se mama i tata više ne vole i ne razumiju, to ne znači da djeca njih vole manje. Trebaju i smiju i dalje oba roditelja voljeti jednako. U praksi to znači da se dijete ne mora osjećati krivo ako s drugim roditeljem uživa i voli s njime provoditi vrijeme. Kad je ljubav u pitanju, nema biranja strana, niti osjećaja krivnje. Gdje postoji ljubav, tamo nema straha i krivnje.

Ne dozvolite djeci da odlučuju o sebi

Ponekad roditelji prepuštaju djeci da donose odluke o tome s kime će provoditi vikende, praznike i blagdane, hoće li sudjelovati u nekom događanju i kada, tko će ih negdje voditi ili im oko nečeg pomoći. Psiholozi smatraju da to nije dobra ideja, jer otvara prostor djeci za manipulaciju te se na njih prebacuje teret biranja strana. Naravno, ponekad je u redu ispoštovati želju djeteta, ali oko važnih stvari roditelji se trebaju dogovoriti sami. Bez obzira što više ne žive u istom kućanstvu, oni su još uvijek odgovorni za dijete i trebaju ga usmjeravati, odgajati i biti autoritet. Djeca trebaju imati rutinu, pravila i granice kod oba roditelja.

Osim toga, ako se djetetu dopusti da si samo usmjerava slobodno vrijeme i život između dva roditelja, s vremenom bi se u njemu mogla javiti anksioznost i izgubljenost zbog osjećaja nesigurnosti.

Ne tretirajte djecu kao prijatelje u razvodu

Bez obzira koliko djeca imala godina, ona ne bi trebala biti osobe kojima ćete se žaliti, povjeravati, dijeliti svoje muke i boli te ih izvještavati o procesu razvoda. Dijete ne može biti vaš prijatelj ili prijateljica jer je ono također povrijeđena strana i ne može vam pružiti utjehu i osjećaj stabilnosti i sigurnosti za kojima možda žudite u trenutcima usamljenosti i beznađa. Ako ga opteretite vlastitim negativnim emocijama i strahovima, dijete će vam svim silama nastojati pomoći i preuzet će na sebe preveliki zalogaj za koji nije psiho-emocionalno dovoljno zrelo i jako.

Ako ste ljutiti ili razočarani u bivšeg partnera ili partnericu, nikako ne tražite saveznika u djeci. Najbolji način na koji možete zaštititi svoju djecu tijekom razvoda je da ih držite podalje od razvoda. Bez obzira na vaše međusobne probleme i razmirice, pokušajte s bivšim ili bivšom dogovoriti da djecu držite podalje od svega toga. Imajte na umu da je to za djecu dugoročno najbolje rješenje kako bi iz razvoda isplivala sa što manje ožiljaka. Ono što trebaju znati je da bez obzira što vi više ne živite kao žena i muž, oni će za vas uvijek biti najvažniji i vi ćete uvijek biti njihovi mama i tata.