Znamo. Uz posao, kućanstvo, obaveze i djecu, teško je naći vremena za vježbanje. No gdje postoji volja, postoji i vremena i prostora. Dobra stvar kod vježbanja je ta da se u njega mogu uključiti i djeca. Štoviše, oni mogu postati vaši idealni kompići za tjelesne aktivnosti i vaši glavni motivatori. Vježbanje može postati vaša regularna zajednička aktivnost u kojoj će biti puno smijeha, zabave i povezivanja. A nakon vježbanja svi zajedno ćete uživati u onom dobrom osjećaju zdravog umora.

Ključno kod vježbanja s djecom je biti kreativan, fleksibilan i pronaći načina da u vježbe uključite i djecu.

Randi Zinn, osnivačica projekta BeyondMom.com koji pomaže mamama nakon poroda ponovno aktivirati um i tijelo, dala je neke savjete kako vježbati s djecom svih dobi.

Vježbanje s bebama

U ovoj dobi beba, naravno, ne može raditi vježbe koje vi radite, ali s obzirom na to da je fascinirana svakim pokretom koji napravite, beba će vas voljeti promatrati kako se istežete i radite jednostavne vježbe. Možda će vas čak pokušati i oponašati. Stoga stavite mekanu dekicu na tepih i na nju položite bebu. Dok se beba igra i istražuje svoje ručice i nožice, vi možete pokraj nje raditi čučnjeve, istezanja, plankove i druge vježbe na podu i prostirci.

Ako je to nemoguće jer je vaša beba preaktivna ili plačljiva i ne voli se sama igrati i promatrati vas, uvijek možete uzeti bebu u nosiljku i raditi duge šetnje. Jedan sat hoda je otprilike 4 km, no ako imate snage i volje za još uživajte u ovoj vrsti zdrave aktivnosti dok vaša beba spava u nosiljci ili uživa u promatranju okoline. Ako vam je beba preteška, isti efekt hodanja postići ćete i s bebom u kolicima, ali će vaše tijelo biti manje opterećeno težinom.

Vježbanje s djecom od 2 do 6 godina

Nakon što dijete prohoda i postane stabilno na svojim nožicama, imat će iznimno puno energije i stalno će biti u pokretu. U toj dobi dijete je više zainteresirano za istraživanje svoje okoline i teško se fokusira na jednu stvar, pa će vježbanje s djetetom biti još veći izazov. Stoga je lakše prilagoditi se djetetu. Slijedite prirođenu želju djeteta da trči, penje se, pleše i valja po podu. Imitirajte ga i radite te iste stvari. To je slobodno i nestrukturirano vježbanje, ali itekako ćete se oznojiti i naprezati kada se stavite u cipele svog malog istraživača.

Možda najjednostavnija aktivnost u kojoj možete zajedno sudjelovati je ples. Stavite omiljenu plesnu glazbu i pokažite svom mališanu svoje omiljene pokrete – čučnjeve, ruke u zrak, vrtnja bokovima, dizanje nogu i sl. Vježbanje kroz ples možete “razbiti” u nekoliko serija po 5-10 minuta, uz kratke pauze, jer ćete tako lakše animirati malo dijete kojemu pažnja i ne može duže biti na jednoj aktivnosti. Jednostavno se uskladite i uživajte u najprirodnijoj aktivnosti koja je izvrsna za sve mišiće u tijelu – plesu.

Vježbanje s djecom od 7 do 11 godina

Školarci već mogu razumjeti što je vježbanje, zašto vježbamo i zašto je to dobro za naše zdravlje. Vježbanje sada može postati planirana aktivnost uvrštena u vašu obiteljsku rutinu. Osim vježbanja i plesanja kod kuće, dijete ove dobi možete voditi na duge šetnje, planinarenja, vožnju biciklima ili plivanje. Možete zajedno igrati badminton, bacati frizbi, igrati se loptom i mnoge druge zabavne obiteljske aktivnosti.

Isto tako, možete djetetu prepustiti da uči i vodi vas, neka on bude vaš trener na način da vam pokaže sve vježbe koje radi u školi na tjelesnom ili u sportskom klubu ako trenira neki sport. Djeca vole osjećaj da su ravnopravna i da se njihove vještine uvažavaju, pa će uživati u vježbanju u kojem oni mogu pokazati što znaju.

Vježbanje s tinejdžerima

U ovoj dobi dijete ulazi u pubertet i vjerojatno će radije vježbati i trenirati u nekom klubu, u školi i sa svojim vršnjacima, ali to ne znači da ga ne možete i dalje uključivati u svoje aktivnosti. Ako trčite, pozovite svog tinejdžera ili tinejdžericu da vam se pridruži. Isto vrijedi i za vožnju biciklom, hodanje, planinarenje i druge aktivnosti na otvorenom. U pauzama možete razgovarati i graditi svoje prijateljstvo.

A ako mislite da vaš pubertetlija neće željeti s vama raditi nešto tako luckasto i bedasto kao što je plesanje po stanu ili kući, ne znači da ne trebate probati. Mama i tata koji plešu po dnevnoj sobi na glazbu iz svoje mladosti nisu uopće cool, ali ples je zarazan i možda se iznenadite kad vam se vaš tinejdžer ili tinejdžerica ipak pridruže, jer je sve zajedno toliko zabavno i djetinjasto, da jednostavno ne može biti loše.