Ako ste mislili da je Božićna bajka obitelji Salaj jedino mjesto u bjelovarsko-bilogorskoj županiji s jednom od najljepših božićnih priča, prevarili ste se. Ne tako daleko od imanja Salaj, nalazi se još jedna lijepa blagdanska čarobna priča, ali ispričana na malo drukčiji način.

U mjestašcu, pokraj Grabovnice svake se godine održava “Bojani Božić u Bojani – tradicijski Božić na selu s 1000 svijeća.” Posebna je to manifestacija, jedina ovog tipa u Hrvatskoj koja se odvija bez struje, a za čaroliju nisu zadužene svjetleće šarene lampice, već tisuću svijeća i lampaša.

Glavni “krivac” za pričanje tradicijske božićne priče je akademski slikar Franje Matešina, ujedno i vlasnik imanja Matešin u sklopu kojeg se održava manifestacija. U Bojani, osim božićne rasvjete, nalazi se i galerija u kojoj se može razgledati stalni postav likovnih radova, igralište i dvorište za djecu, okućnica s amfiteatrom u kojemu je mali povijesni muzej sela.

Ako nakon razgledavanja ogladnite, možete svratiti u ostakljeni dio galerije gdje vas spremno čekaju specijaliteti i domaći proizvodi OPG-a Matešin. Za najmlađe posjetitelje uprizorene su jaslice i otvoreno ognjište. A ako su raspoložena, djeca mogu sudjelovati i u jednom od najstarijih božićnih običaja – potrazi bombona u slami. Nakon toga, čeka ih topli čaj s kojim ih časti domaćin.

“Bojani Božić u Bojani” može se doživjeti od 26. do 30. prosinca 2017. od 16:00 do 20:00 sati. Ulaznica stoji 15 kuna, za osobe s invaliditetom i djecu od 01. do 08. razreda 10 kuna, a za predškolsku djecu u pratnji roditelja ulaz je besplatan.