I treću godinu za redom, opravdano i zasluženo, Advent u Zagrebu proglašen je najboljim u Europi, objavljeno je na portalu European Best Destination. “Odite u Zagreb, uživajte u čarobnom božićnom ozračju i otkrijte Zagrebovu tajnu. Zagrebački advent ove je godine još nevjerojatniji s ogromnim brojem božićnih lampica, dobrom hranom i pićem, koncertima i još hrpom toga”, stoji u tekstu na portalu. Sudeći prema broju glasova, Zagreb je dobrano pomeo konkurenciju i iza sebe ostavio Colmar u Francuskoj koji se našao na drugom mjestu, Beč, Budimpeštu i Strasbourg.

A hoće li uspjeti oduševiti i najmlađu populaciju, odlučili smo osobno provjeriti. Malo vremena i malo dobre volje bilo nam je dovoljno da otkrijemo nekoliko čarobnih kutaka kojima će se posebno radovati vaše princeze i prinčevi.

Žongleri i dječji zborovi na Strosmayerovom trgu

Naš prvi čarobni kutak koji smo otkrili je Fuliranje na Strosmayerovom trgu, između Zrinjevca i Tomislavca. Na ovom mjestu organizatori su odlučili uvesti klince u svijet čarolije kojeg će dugo pamtiti, i to uz pomoć tri mušketira koji žongliraju i hodaju na štulama. Svake večeri, osim ponedjeljka i utorka, od 19 do 20 sati imat će svoj magični show pun iznenađenja i smijeha.

Najmlađe posjetitelje očekuju i zabavne radionice na kojima mogu naučiti žonglirati ili hodaci na traci. A za sve one koji žele postati omiljeni likovi iz crtića ili vile i princeze, ispunjavat će se želje na face paintingu. Za pjesmu i dobar štimung zaduženi su nastupi dječjih zborova Kikići i Zagrebački anđeli.

Čarolija na ledu

Naravno, nezaobilazna lokacija je i čarobna zimska idila na ledu, pobliže Tomislavcu. U ledenoj čaroliji na klizaljkama može se uživati svaki dan od ponedjeljka do petka od 10:00 do 23:00 sata. Za djecu do šest godina klizanje je besplatno, u jutarnjem terminu cijena karte iznosi 10 kuna, a u popodnevnom 15 kuna. Klizaljke se mogu iznajmiti za 20 kuna.

Tunel Grič u božićnom ruhu

Još jedan božićni čarobni kutak našao se na našoj listi, a to je tunel Grič koji se od 19. prosinca do završnog dana Adventa pretvara u raj za djecu i sve one koji se tako osjećaju. Tunel će sa svih strana krasiti predimenzionalni nakit za bor, pokloni i dječje igračke, a sve će dodatno začiniti nastupi zborova s adventskim pjesmama.

U duhu Adventa ukrašen je i Marićev prolaz. Isprepletene bijele grane ukrašene led lampicama čine čarobni tunel iz najljepše bajke. Ukoliko klinci ogladne i ožedne, na Zrinjevcu ih čekaju brojne adventske kućice s bogatom gastronomskom ponudom. Svakodnevan i raznovrstan program održavat će se i na Trgu bana Jelačića. Tu je Božićna bajka u kojoj posjetitelji mogu iskusiti pravu božićnu čaroliju prolaskom kroz šumu snijegom okićenih borova.

Žive jaslice ispred Katedrale

Jedno od najljepših mjesta u Zagrebu u božićno vrijeme je i prostor ispred Katedrale, na kojem se uprizoruju žive jaslice. U predstavi u kojoj likove utjelovljuju nekadašnji članovi zajednice Cenacolo sudjeluje Sveta obitelj, mudraci, pastiri i domaće životinje s kojima se djeca nakon predstave mogu i poigrati.

Božićni vlakovi

Znatiželju i interes pobudio nam je i Hrvatski želježnički muzej u kojem se vikendom organizira vožnja vrtnom željeznicom i edukativne radionice u muzejskom vagonu. Blagdansko ozračje nudi i Backo Mini Express – najveća maketa jugoistočne Europe u kojoj prometuju vlakovi u blagdanskim bojama i dekoracijama. 

Advent u ZOO Zagreb

Klince bi definitivno mogao oduševiti i Advent u Zoološkom vrtu. Male posjetitelje očekuju druženja s životinjama, hranjenje deva i morskih lavova, predstave, kreativne radionice, akrobacije na svili. Uglavnom, za svakog mališana ponešto.

Jedan, dva, tri – božićna čarolija može početi!

Blagdanski izlet s djecom: ‚Bojani Božić u Bojani’ – selu s tisuću svijeća