Nagli pad temperature, vjetar, ali i grijanje glavni su krivci suhoće kože koja se pojavljuje kod mališana.

U hladnim zimskim, ali i ljetnim mjesecima koža ruku, nogu, lica, pogotovo oko očiju ili usta, može se osušiti, što mališana može peckati, zatezati, a mogu se pojaviti i crvene mrljice.

Djeci sa suhom kožom dodatni će problem stvarati stalna promjena temperature, tj. dolazak izvana u topli stan i obrnuto.

Dječja koža mnogo je osjetljivija od kože odraslih. Hladan vjetar ili pretjerano zagrijana prostorija, dječju će kožu isušiti, a vama zadati brigu kako vratiti hidrataciju.

Ako dijete ima suhu kožu, izbjegavajte sapune za pranje i vlažne maramice prepune alkohola. Umjesto toga, koristite blage šampone za kosu na bazi kamilice i aloe vere, blage gelove za tuširanje te nakon svakog kupanja ili tuširanje, dijete namažite kremom, mlijekom ili uljem za njegu osjetljive kože.

Prije svakog izlaska iz stana, dijete svakako namažite losionom za tijelo, usnice mu zaštitite kremom ili losionom za usne, stavite mu rukavice, kapu, šal i toplu dekicu da ga grije, ako se radi o maloj bebi.

Grijanje u prostoriji isušuje zrak. Kako bi to spriječili, u sobu u kojoj spava dijete obavezno stavite posudice s vodom koje će služiti kao osvježivač zraka.

Sve više mama rješenje za suhu kožu svoje djece traži u prirodnim lijekovima.

Donosimo vam nekoliko korisnih prirodnih lijekova koji će vam pomoći u borbi protiv suhe, ispucale i zategnute kože vaših mališana.

1. Kokosovo, maslinovo, bademovo ili laneno ulje. Nakon kupanja, na vlažnu kožu djeteta, nanesite tanki sloj ulja i ostavite preko noći. Ulje čisti, vlaži i hrani kožu.

2. Gel od aloe vere. Aloe vera je nešto, u obliku gela ili kreme, što obavezno morate imati u svom domu.

3. Krema od nevena. Neven je cvijet bogat flavonidima, saponinima, kartenoidima i eteričnim uljima koji vrlo pozitivno djeluju na kožu. Smiruje upalne procese na koži, smanjuje iritaciju i pomaže u obnovi kože.

4. Med. Najbolji lijek za ispucale usne vaše dijete je med, no pripazite, jer med ne bi smjela konzumirati djeca mlađa od godinu dana, a može se dogoditi da ga popapaju s usnica. Prije upotrebe meda, savjetujte se s pedijatrom ili alergologom.

5. Oblozi od kamilice. Kamilica će smiriti kožu, ali i vaše dijete.