Proteklih nekoliko dana, zima je pokazala svoje pravo lice, a “kolike zube ima”, osjetili su svi, i djeca i odrasli. Temperature su se spustile debelo ispod nule, a neki dijelovi Hrvatske izgledali su poput hladnog Sibira.

Tijekom ovakvih ekstremnih hladnoća, prve na udaru su dvije najosjetljivije skupine, starije osobe i djeca. Nameće se stoga pitanje, trebaju li djeca uopće izlaziti van na izrazito niskim temperaturama i kako se uopće ponašati u takvim izvanrednim uvjetima? Prema preporukama stručnih službi, treba ozbiljno shvatiti “sva lica zime”, pogotovo kad su najmlađi u pitanju i obratiti pozornost na nekoliko ključnih stvari.

Pratite prognozu i upozorenja

Pratite vremensku prognozu, kao i upozorenja vezana uz ekstremno niske temperature i nepovoljne vremenske prilike. Preporuča se da djecu do godine dana starosti ne izlažemo izravno hladnoći. Imate li malu bebu, dovoljno je nekoliko puta dnevno premjestiti je u drugu sobu i provjetriti prostoriju u kojoj je dijete boravilo nekoliko minuta, ponovno zagrijati sobu i tek onda se vratiti s njom unutra. Djeca starija od godine dana, neka borave na svježem zraku, maksimalno do 15 minuta. Padnu li temperature ispod -10 stupnjeva, nikome se ne preporuča izlazak na otvoreno.

Prikladna odjeća

Izlazak po ekstremnoj hladnoći treba izbjegavati, međutim za one koji moraju izaći preporuča se oblačenje tople odjeće koja treba biti slojevita i ne preuska. Potrebno je zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama, te vrat, lice i usta prekriti šalom. Bebicama svakako nabavite i zimsku vreću koja će dobro grijati tijekom najhladnijih dana.

U zimskim uvjetima, izolirajte i dječja kolica. Nađite komad stiropora ili komad izolacijske tkanine, izrežite je u obliku košare i položite ispod bebe. To će spriječiti da hladnoća dolazi odozdo i hladi djetetovu kralježnicu. Kolica koja stoje u hladnom hodniku ili na stubištu, prije šetnje možete zagrijati pomoću termofora.

Utopljavanje i topli napitci

Ne ignorirajte osjećaj hladnoće ni drhtavicu koji nas upozoravaju da se trebamo utopliti ili odmah prekinuti boravak na hladnoći. Preporuča se kontinuirano uzimanje dovoljne količine toplih napitaka.

Prilagođavanje unutarnjeg prostora

Dodatni su problem tijekom oštrih zima pojačana grijanja u stanovima ili kućama. Zbog suhog zraka djeca postaju sklonija infekcijama te se preporuča koristiti ovlaživač zraka što je više moguće. Maloj djeci poželjno je i vlažiti nos, ujutro i prije spavanja s pomoću prirodnih preparata. U prostorijama u kojima boravite vi i obitelj ne treba biti pretoplo, posebno prije spavanja. Za novorođenčad se preporučuje temperatura sobe od 21 stupanj, a za starije oko 19 stupnjeva.

 

Ovakve hladnoće obično donose i brojne slučajeve respiratornih problema, laringitisa i prehlada tipičnih za nagle promjene temperature.

 Ako je tjelesna temperatura izrazito visoka i ne smanjuje se nakon 48 sati, obavezno otiđite liječniku, bez obzira na starosnu dob.

Prema posljednjim informacijama prognostičara, zima očito neće posustati. Temperature, doduše, više neće biti toliko sibirske, ali zato će nam stići velike količine zimskih pahulja. Bez obzira na dizanje žive u termometrima u nadolazećim danima, i dalje treba biti oprezan te pratiti i slušati savjete stručnjaka.