Mala djeca često vole vrijeme kupanja i brčkanje u toploj vodi. Međutim, čak i mališani koji vole vrijeme kupanja mogu se buniti kada treba oprati kosu. Iako mnogi roditelji znaju voditi pravu borbu prilikom običnog pranja kose, možda biste idući put jednostavno trebali preskočiti ovaj dio tijela.

Naime, djetetova kosa masti se znatno sporije od kose odrasle osobe koje ju često peru i svakodnevno. Uz to, mnogi šamponi jednostavno su previše agresivni za osjetljivo mališanovo tjeme.

Kada prati kosu?

Prvo je pravilo da kosu ne biste smjeli prati prilikom svake večernje kupke. Čak i kada ne koristite šampone i preparate za kosu, sam proces njenog sušenja može ju oštetiti. Stručnjaci se slažu – nije vjerojatno da će se kosa mališana tako brzo zamastiti ili uprljati, te ju je dovoljno oprati – jedanput tjedno.

Pranje kose više od tri puta tjedno poželjno je samo kod djeteta starijeg od 12 godina. Ulaskom u pubertet, žlijezde lojnice će pojačano raditi, te će kosa biti vidljivo masnija, ponekad čak i jedan dan nakon posljednjeg pranja. Također, dijete koje ima prirodno kovrčavu kosu, ima i manje šanse da se ista brzo zamasti. Korijen vlasi kod kovrčave kose je odignut od samog tjemena i nema toliko doticaja s njim, te masnoća sporije prelazi na samu kosu.

U svakom slučaju, pretjerivanje nikad nije poželjno, te je češće bolje svezati dužu kosu u rep i odgoditi njeno pranje. Prečesto šamponiranje sa sobom može donijeti niz problema kao što su pretjerana osjetljivost vlasišta ili pak pojava prhuti koje se potom teško riješiti.

Šamponi i preparati

Danas na tržištu s razlogom postoji velik broj preparata za kosu namijenjenih upravo bebama i djeci. Šamponi namijenjeni odraslima sadrže spojeve amonijaka koji su zaslužni za stvaranje bogate pjene (koja nam često i daje osjećaj kako šampon „djeluje“).

Stoga je na prvu moguće primijetiti kako dječja verzija ne razvija toliko pjene, koliko god šampon trljali. Upravo tu se krije i greška koju mnogi roditelji rade. S ciljem stvaranja više pjene, na dječju kosu stavljaju i veće količine šampona. Međutim, to nije potrebno raditi. Iako pjena nije vidljiva, ne znači da šampon ne „odrađuje posao“. Upotrebom količine šampona veće od veličine lješnjaka kada ga istisnete na dlan, teže ćete ga isprati i velike su šanse da male količine ostanu u kosi, što može prouzročiti iritaciju vlasišta.

Uz navedeno, dosta dječjih šampona reklamira se uz dvije svima poznate riječi – „bez suza“. To također nije sasvim točno, te će i mala količina pjene u djetetovom oku biti razlog za suze. Prilikom pranja kose poduzmite sve mjere kako biste zaštitili oči vašeg mališana od doticaja sa šamponom.

Sušenje

U slučaju da niste u žurbi, svakako je najbolja opcija ostaviti da se kosa posuši na zraku, poželjno na sobnoj temperaturi. Zimi to često nije preporučljivo, budući da mališan lako može „navući“ prehladu, te je upotreba sušila za kosu neizbježna.

Kada koristite sušilo za kosu, najbolje je toplinu zraka podesiti na najmanje. Sušenje će možda duže trajati, no ne morate se bojati da će vrući zrak oštetiti nježnu kosu djeteta.

 

Higijena je pola zdravlja, ponavljamo djeci od malih nogu. No, što to zapravo znači? To znači da ako djeca neće redovito prati kosicu, doći će zloćkaste i dosadne bakterije Mrljek i Prljek i uvaliti njih i roditelje u velike nevolje o kojima će se danima pričati. A tko su Mrljek i Mrljek? Glavni likovi nove serije slikovnica o higijeni.

[PROČITAJTE JOŠ: Zloćkaste bakterije Mrljek i Prljek u novoj seriji slikovnica o higijeni]