Topli sunčani dani sa sobom donose mnoge radosti, ali i neke opasnosti. Kako bismo izbjegli jednu od njih, osim umjerenog izlaganja suncu, potrebno je izabrati pouzdanu kremu za sunčanje koja će zaštititi cijelu obitelj od štetnog Sunčeva zračenja.

Svima je poznato da lagana prozračna ljetna odjeća i šeširić nisu dovoljna obrana od jakog sunca, kako djece, tako i odraslih. Bilo da je riječ o šetnji, igranju u parku ili pak kupanju, krema za sunčanje je nezaobilazan ljetni kozmetički proizvod. No svake sezone postavlja se isto pitanje – koju kremu odabrati i je li skupa krema bolji izbor?

Mnogi stručnjaci ističu da visoka cijena ne garantira kvalitetu. „Ne morate potrošiti cijelo bogatstvo na kreme za sunčanje“, kaže Jennifer A. Stein za Yahoo Parenting, profesorica na Odjelu dermatologije na Njujorškom sveučilištu (NYU).

Kad je riječ o kremama za sunčanje, važni su sastojci a ne cijena. „Svaki proizvod valja uzeti u ruke, okrenuti ga i dobro iščitati aktivne sastojke. Najsigurniji su prirodni minerali titanijev dioksid i cinkov oksid, a sadrže ih bijele, kremaste poput paste kreme za sunčanje“, kaže američka dermatologinja Rebecca Baxt, članica Fondacije oboljelih od raka kože.

Važno je da krema ima visok zaštitni faktor viši od 30 i da štiti od UVA i UVB zračenja. Zanimljivo je da istraživanja pokazuju kako krema za sunčanje za djecu ne mora nužno biti bolja, nježnija i sigurnija. Proizvođači nerijetko koriste iste sastojke i iste omjere u kremama za djecu i kremama za odrasle, što je još jedan razlog da pomno proučite etiketu na proizvodu.

Stručnjaci savjetuju roditeljima da pripaze i prilikom nanošenja kreme jer ona djeluje samo na mjestima prekrivenima kremom. Naime, titanijev dioksid i cinkov oksid sjednu na kožu poput UV štita, no štite samo kožu koju pokrivaju. Stoga je važno proći dlanovima nekoliko puta isto mjesto kako biste bili sigurni da ste ravnomjerno nanijeli kremu. Bebe mlađe od šest mjeseci pak uopće ne bi trebalo izlagati suncu niti mazati kremama za sunčanje.

Također, bez obzira na sastojke i zaštitu od UVA i UVB zračenja, krema nema efekta ako se nanese samo jednom u danu. Važno je ponavljati postupak! Većina stručnjaka savjetuje da se krema nanosi svaka dva sata, no Baxt smatra da bismo trebali i češće. „Bez obzira na to što na kremi piše da je vodootporna, ponovite postupak svakih sat vremena ako ste u vodi; ako niste, onda možete i svaka dva sata“, ističe dermatologinja Rebecca Baxt.

Radije odaberite kremu/losion u standardnoj bočici nego onaj s raspršivačem. Iako ju je lakše nanijeti/raspršiti, takvi proizvodi sadrže alkohol i lakše se otapaju u vodi pa postoji mogućnost da brže izgorimo, kaže Baxt. Losion s raspršivačem ima još jednu manu – lako se preskoči dio kože prilikom prskanja.

Za kraj, valja istaknuti da je krema samo jedno zaštitno sredstvo u nizu i da se ne treba pouzdati samo u nju. Što više odjeće sa zaštitinim faktorom nosi vaše dijete, to ćete na manje mjesta morati redovito nanositi kremu. Osim već spomenute lagane odjeće, šeširića, konzumiranja laganije hrane (puno voća i povrća) i vode, iznimno je važno izbjegavati dnevne aktivnosti na otvorenom kad je sunce najjače.